Vești

Portret prof. dr. Istvan Benedek înainte de dezvelirea plăciii memoriale

Vineri, de la 17.00, are loc dezvelirea plăcii memoriale a doctorului profesor Istvan Benedek, cel care a întemeiat școala de hematologie și clinica în Târgu Mureș. Familia a creionat un portret înaintea evenimentului, la un an după ce renumitul doctor a fost răpus de Covid-19, chiar în spitalul unde lucra, dar motivele sunt mai multe (n.r. reamintim că există un dosar penal și acuze de malpraxis). Redăm textul realizat de familia Benedek și câteva imagini de la eveniment, unul la care au participat sute de persoane, români și maghiari.

 

”Comunitatea din Tîrgu Mureș a pierdut un profesionist desăvârșit de mare notorietate, om de știință, artist, om de cultură, întemeietor de școală, care a făcut primul transplant medular din România.

Dispariția lui lasă un gol imens în această comunitate, cu atât mai mult cu cât el a trecut în neființă la o vârstă la care era în culmea activității sale productive în toate domeniile sale de activitate, și avea de format copii, cel mai mic dintre ei – Noemi – fiind încă în școala elementară, iar ceilalți la începutul carierei.

Benedek Istvan a fost al Transilvaniei, al Tîrgu Mureșului, unde a trăit și a desfășurat activități complexe și a devenit un profesor de mare notorietate, cunoscut și apreciat în toată lumea.

El și-a petrecut copilăria în școli de renume din Tîrgu Mureș, iar în tinerețe a aboslvit Facultatea de Medicină din Tg.Mureș. Era un om plin de energie în copilărie și tinerețe, având o viață plină de evenimente. A fost totodată un artist care a lăsat în urmă multe tablouri și sculpturi, precum și sportiv de performanță campion național,  provenind dintr-o familie veche nobiliară care numără doctori, scriitori și artiști consacrați.

Cu viziunea care l-a caracterizat, a creat școala de hematologie și clinica de hematologie din Tîrgu Mureș. Nu s-a mulțumit să fie un simplu medic de familie, de care colectivitatea își aduce aminte cu mare drag, bazându-se pe el nu numai profesional dar și în multe alte probleme.

Peresverând în medicină, devine asistent universitar, cadru didactic medical în facultatea pe care tatăl său și generația lor au făurit-o.

Lucrând în colectiv cu medici, profesori renumiți și recunoscuți în toată lumea deși marginalizați acasă, cu bagajele de cunoștințe din familie, a reușit cu perseverență să cultive și să dezvolte la cele mai înalte culmi ale medicinii performanța clinicii pe care a creat-o. Din nimica, dintr-o clădire distrusă și aflată în pragul demolării, a reușit să facă o clinică de hematologie – prima din Ardeal -, care a înregistrat succes după succes în domeniul diagnosticului și tratamentului bolilor hematologice și în educația tinerilor specialiști.

Colectivul își aduce aminte cu mândrie și tristețe de profesorul lor, care a extins toată gama de investigații și tratament, efectuând primul transplant de celule stem din țară, având în spate recunoștința bolnavilor săi și a colegilor specialiști.

Colectivul format de profesorul Benedek Istvan în cadrul școlii de hematologie a produs în continuare rezultate care duc mai departe renumele profesorului întemeietor de școală.

Activitatea sa științifică extrem de laborioasă a fost comprimată în nenumărate cărți, articole publicate în reviste de specialitate, sau conferințe susținute ca lector nelipsit de la congresele de prestigiu de hematologie, naționale sau europene.

După retragerea sa forțată și nemeritată, de către cei care condus destinele medicinii tîrgumureșene, a continuat activitatea sa ca voluntar, contribuind la dezvoltarea în continuare a Clinicii de Hematologie, formarea de rezidenți, lucrând de dminineața până seara. Continuându-și activitatea în cel mai mare focar  de COVID, boala l-a doborât și l-a luat din mijlocul pacienților elevilor și colaboratorilor săi.

Numeroși bolnavi din România și străinătate caută în continuare echipa formată de el, rugând colaboratorii săi să dea soluții pentru bolnavi, în special pentru cazurile complicate.

Poate activitatea lui științifică, didactică și profesională nu poate fi încă recunoscută și apreciată, urmând ca  elevii și colaboratorii lui, precum și cei peste 1 milion de pacienți pe care i-a consultat, să așeze personalitatea sa la locul cuvenit în istoria medicinii tîrgumureșene și românești, și de ce nu, și a comunității maghiare din care a făcut parte”.

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button