DezvăluiriInterviurile CCPrim-plan

Csurkuj Tibor: Pentru că ne-au trădat romii de pe lista UDMR, facem partid

Pe 10 octombrie va avea loc lansarea oficială a Partidului Puterea Romilor, o organizație născută la Târgu Mureș, ca reacție la abuzurile consilierilor județeni și locali, plus neimplicarea lor în problemele comunității, după cum ne-a declarat unul dintre fondatori.

Citeste si

Csurkuj Tibor ne-a mai spus că după alegerea președintelui va avea loc un protest pe 15 octombrie. La fondarea noii formațiuni politice și-au dat mâna șapte ONG și 17 lideri locali din 16 comunități ale romilor din județul Mureș. Ceasul Cetății a purtat un scurt dialog pentru a afla motivele înființării Puterii Romilor.

Care sunt abuzurile care au condus la înființarea unui noi partid?

Csurkuj Tibor Mai exact, UDMR a pus pe listele electorale oameni din comunitatea noastră, care au ajuns consilieri locali și județeni. Din păcate, după ce au ajuns pe funcții, reprezentanții noștri n-au avut inițiative legate de comunitatea noastră, privind abuzurile din învățământ, situații legate de canalizare, gaz și apă, or promovarea culturii și identității romilor. Sărăcia este iar o problemă care pare a nu-i interesa pe consilierii locali și județeni. Pe scurt, ei nu reprezintă comunitatea, de aceea este nevoie de o nouă forță politică, una care să se aplece asupra problemelor oamenilor și să la rezolve.

Primăria nu se consultă cu liderii romilor, ci doar cu cei ajunși pe listă consilieri?

Exact. Ne ignoră. Susțin că discută cu aleșii, dar noi nu vedem nicio problemă rezolvată.

Așadar, vorbim despre trădarea din partea romilor ajunși consilieri pe lista UDMR?

Da, este tradare din partea consilierilor romi aleși pe listele UDMR. Iar din partea UDMR e manipulare, ca să se folosească de voturile comunității și a realiza majoritatea în Consiliul Local și Județean. După alegeri, partidul a uitat repede de promisiunile făcute. De acea dorim ca Prefectura să recunoască oamenii noștri propuși ca experți pe problemele romilor în instituții locale.

Să mai scoată bani pentru alte salarii?

Nu, avem oameni pregătiți și care au stagii de incluziune, dar activitatea lor va fi voluntară. Noi chiar intenționăm să ajutăm comunitatea, nu să ne luăm niște bani și apoi să uităm pentru ce am ajuns acolo. Și credem că doar cu ajutorul unei forțe politice proaspete se poate realiza dorința noastră.

Dar UDMR a avut o alianță cu romii. Nu o respectă, înțeleg?

Da, Partida Romilor Pro Europa a avut un rol important, a negociat și a încheiat o alianță cu UDMR. Rezultatul e vizibil. De aceea dorim un partid care să reprezinte voia comunității locale, nu ceva alianțe cu interese.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button