Vești

Campania Declic tulbură apele UDMR la al 15-lea congres

Cu mesajul „UDMR, nu învârti spirala corupției!”, campania Declic vine mâine la Târgu Mureș, unde va avea loc al 15-lea congres al formațiunii maghiare. Detalii în continuare.

Pe 23 octombrie se împlinesc trei ani de la înființarea Secției pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, pe scurt, a Secției Speciale. Liviu Dragnea este cel care și-a dorit-o cu ardoare, dar politicienii altor partide nu au făcut mare lucru să o închidă. Dimpotrivă. Așa se face că secția cu 7 procurori, printre care și Adina Florea, a ajuns să încurajeze corupția în rândul magistraților, prin inactivitate.

Până acum le-am cerut tuturor miniștrilor justiției să o desființeze. L-am convins pe Cătălin Predoiu să finalizeze proiectul de lege, iar pe Stelian Ion să îl trimită către Parlament. Am obținut chiar și votul Camerei Deputaților. Doar că, la Senat, legea este împotmolită de 6 luni.

PNL și USR PLUS s-au certat atât de tare din cauza reformelor din Justiție, încât au rupt coaliția de guvernare. În tot scandalul generat, puțină lume mai e atentă că UDMR are cheia închiderii Secției Speciale.

Până acum nimeni nu a pus reflectoarele pe UDMR, care a stat în umbra PNL și USR PLUS, dar al cărui vot este decisiv. Acum, însă, avem un moment-cheie. Pe 17 septembrie are loc al 15-lea congres al Uniunii Democrate Maghiare din România. Membrii de partid se întâlnesc la Sângeorgiu de Mureș pentru a discuta și a vota prioritățile următorilor doi ani.

Așa am decis să mergem și noi la congresul UDMR cu mesajul „UDMR, nu învârti spirala corupției!”. Ca prezența noastră să fie vizibilă, vom duce cu noi un mandat de mari dimensiuni prin care le cerem să respecte independența justiției.

Dar asta nu e de ajuns. Avem nevoie ca UDMR să înțeleagă că și votanții lor sunt interesați de subiectul justiție și își doresc să scape de magistrații corupți. Doar așa ne vor băga în seamă.

Vrem ca toți liderii partidului să afle despre petiția Declic privind desființarea Secției Speciale. Deja din zona Mureșului am primit multe mesaje de la oameni nemulțumiți de felul în care funcționează justiția.

Congresul are loc vineri, 17 septembrie, de la ora 9:00, la centrul de evenimente RAB. Atunci vom fi și noi la Sângeorgiu de Mureș. Eu voi veni special de la București pentru această acțiune, iar o parte din colegii mei vin din Cluj-Napoca. Mi-aș dori să îi cunosc personal pe membrii Declic din Târgu Mureș și din împrejurimi, pentru că toți susținem aceeași cauză: apărarea independenței justiției.

Acțiunea de vineri, 17 septembrie, este momentul perfect să ne exprimăm opinia și să cerem UDMR desființarea Secției Speciale. Această Secție a cheltuit 19 milioane de lei și a trimis în judecată un singur magistrat corupt. Or, așa nu se mai poate. E nevoie ca și pe noi, cetățenii, să ne apere cineva de judecătorii și procurorii care încalcă legea.

Și varianta maghiară a mesajului Declic.

Október 23.-án lesz három éve a Különleges Ügyészi Részleg létrehozásának. Akkoriban ezt Liviu Dragnea szorgalmazta nagyon, azóta viszont a többi párt politikusának nem akarózik feloszlatni a testületet sehogysem. Sőt.

A Részleg hét ügyészének (köztük Adina Florea) tétlensége sajnos mára odáig fajult, hogy gyakorlatilag a korrupciót pártolja.

Eddig minden igazságügy-minisztert arra kértünk, oszlassa fel a testületet.

Meggyőztük Cătălin Predoiu-t, hogy véglegesítse a törvénytervezetet. Meggyőztük Stelian Ion-t, hogy terjessze elő a parlamentben. Mára már a Képviselőház jóváhagyását is megszereztük. A projekt viszont megfeneklett a Szenátusban, és ott vesztegel hat hónapja.

A PNL és az USR-Plus annyira összekaptak az igazságszolgáltatás reformján, hogy ez a kormánykoalíciót is derékba törte. A botrány közepette viszont kevesen figyelnek arra, hogy a Különleges Ügyészi Részleg feloszlatásának kulcsa igazából az RMDSZ-nél van.

Mindeddig pedig senki sem állította reflektorfénybe az RMDSZ-t. A Szövetség a PNL és az USR-Plus árnyékában húzódik meg – holott a döntő szavazat igazából náluk van.

Most azonban egy kulcsfontosságú esemény következik. Szeptember 17.-én kerül szervezésre a Romániai Magyar Demokrata Szövetség 15.-ik kongresszusa. A párt tagjai Marosszentgyörgyön ülnek üssze, hogy a következő két év politikai prioritásait megbeszéljék és megszavazzák.

Úgy döntöttünk, hogy mi is elmegyünk az RMDSZ kongresszusára, hogy megüzenjük: „RMDSZ, ne tekerd a korrupció spirálját!” Jelenlétünket egy olyan nagyméretű, jól látható Mandátummal fogjuk nyomatékosítani, amely az igazságszolgáltatás függetlenségének biztosítására szólít fel.

Ez azonban önmagában nem lesz elég. Az RMDSZ meg kell értse, hogy a tulajdon szavazóik számára is fontos az igazságszolgáltatás ügye. Csak ekkor fognak számba venni minket.

Azt akarjuk, hogy az párt vezetői értesüljenek a Declic Különleges Ügyészi Részleg feloszlatását kérő petíciójáról. Maros megyéből pedig már többek is jelezték, hogy elégedetlenek az igazságszolgáltatás működésével.

A Kongresszus szeptember 17.-én pénteken, reggel kilenckor kezdődik a RAB rendezvényközpontban. Akkorra mi is ott leszünk Marosszentgyörgyön. Én magam Bukarestből jövök erre az akcióra, és a kollegáim egy része Kolozsvárról. Örvendenék, ha megismerhetném a Declic Marosvásárhely és környékén lakó tagjait, hiszen ugyanazért az ügyért, az igazságszolgáltatás függetlenségéért küzdünk.

A szeptember 17.-i akció a tökéletes alkalom lesz arra, hogy a véleményünket kifejezésre juttassuk, és kérjük az RMDSZ-től a Különleges Ügyészi Részleg feloszlatását. Ez a Részleg az, amelynek 19 millió lej elköltése után egyetlen korrupt bírát sikerült törvényre juttantia. Ez így nem mehet tovább. Minket, polgárokat is meg kell védjen valaki a korrupt bíráktól!

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button