Prim-planVești

Picturi inestimabile descoperite la UMFST

Rectorul UMFST Târgu Mureș, Leonard Azamfirei, a postat câteva din imaginile descoperite la universitate în timpul lucrărilor de reabilitare, printre care o pictură cu Mihai Viteazul în mărime naturală.

Citeste si
”Clădirea centrală a Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș face obiectul unei reabilitări consistente care se va încheia în toamna acestui an.
Sala festivă a universității a furnizat zilele trecute o surpriză de proporții. În cursul lucrărilor de renovare, sub actuala zugrăveală s-au descoperit, acoperite fiind de vopseaua actuală, o serie de picturi de o valoare inestimabilă: domnitorul Mihai Viteazul în mărime naturală, stemele Regatului României din perioada 1881-1922 precum și o serie de decorațiuni specifice care acoperă atât pereții cât și tavanul sălii.
Ca urmare a acestei descoperiri, clădirea, având statut de monument istoric, va fi evaluată de experții în domeniul protejării monumentelor istorice iar Sala festivă va fi renovată în așa fel încât să fie adusă la forma în care aceasta era în perioada 1920-1940, când clădirea universității adăpostea Liceul Militar „Mihai Viteazul”.
Universitatea are în propria arhivă o fotografie a Sălii festive din perioada interbelică (foto 7, alb-negru), când acolo funcționa capela liceului, a cărei detalii se suprapun perfect cu imaginile recent descoperite, document care va sta la baza proiectului de reabilitare.
P. S. Astăzi, 9 august, se împlinesc 421 de ani de la moartea lui Mihai Viteazul (1558-1601)”, a postat rectorul Azamfirei.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button