DezvăluiriPrim-plan

Isprăvile șefului Poliției Locale (7): Inscripționarea ilegală a mașinilor

Viceprimarul Portik (cel care a postat mașina inscripționată în maghiară) a șters mesajul

Șeful Poliției Locale Târgu Mureș a comis o nouă gafă, încălcând legea de organizare și funcționare a instituției pe care o conduce. Mai exact, Raul Dacian Matiș a aprobat autocolantarea autoturismelor Poliției Locale cu litere albastre și în două limbi: în română pe o portieră și în maghiară pe alta. Totul sub coordonarea viceprimarului Vilmos Portik, impus în funcție de UDMR, care a primit misiunea de la edilul Soós Zoltán. 

Citeste si

Update: Ieri, Portik a postat pe Facebook cum arată colantată o mașină a Poliției Locale, dar la două ore de la publicarea articolului Ceasul Cetății a șters pozelor și mesajul. Potrivit surselor noastre, autoturismul inscripționat ilegal a fost retras din circulație.

Cum trebuia inscripționată mașina 

Pentru a nu evita orice confuzie, mașina Poliției Locale trebuie să fie inscripționată așa cum prevede articolul 31 din HG 1332/2010, hotărâre care împreună cu Legea 155/2010, reglementează înființarea, organizarea și funcționarea poliției locale.

  • (1) Pe timpul desfășurării activităților de serviciu, pe raza comunelor, a orașelor, a municipiilor, a sectoarelor municipiului București, personalul politiei locale poate folosi autovehicule cu însemnul distinctiv “POLITIA LOCALA”, urmat de denumirea unitatii/subdiviziunii administrativ-teritoriale din care face parte. Literele care compun inscripția trebuie sa fie de culoare neagra, pe fond alb, si sa aibă aceleași dimensiuni.
  • (2) Însemnele nu trebuie sa creeze confuzii cu denumirea altor instituții sau autorități publice si sunt amplasate pe toate laturile autovehiculului, portiere, portbagaj si capota, pentru a fi vizibile din orice poziție.
  • (3) Autovehiculele de patrulare sunt echipate, in mod obligatoriu, cu dispozitive de iluminare pentru emiterea de semnale speciale de avertizare luminoasa, de culoare albastra si cu mijloace speciale de avertizare sonora.”

De ce este ilegală partea în maghiară

Legat de inscripționarea bilingvă, a existat un caz similar acum șapte ani, care a fost tranșat repede de autorități. Autoturismul Poliției Locale Odorheiu Secuiesc a fost inscripționat bilingv, în română și maghiară, după ce, în luna septembrie 2015, instituția a fost somată de prefectul județului că nu respectă legea. Și a reinscripționat mașinile ca în imagine, ceea ce ar trebui să se întâmple automat și la Poliția Locală Târgu Mureș.

 

Ce prevede legea, potrivit articolului 12 din HG 1206/2001: ”inscripționarea în limba maternă a denumirii instituțiilor publice de sub autoritatea consiliilor locale se face printr-o tăbliță similară ca dimensiune, caractere, mărime a literelor și culori cu cea inscripționată în limba română. Tăblița se va amplasa sub cea care conține denumirea oficială în limba română”. Mai exact, dacă s-a dorit inscripționarea bilingvă, atunci trebuia să existe pe ambele portiere în cele două limbi.

Am încercat să aflăm punctul de vedere al directorului Matiș, dar nu a răspuns la telefon, așa cum procedează când este vorba despre Ceasul Cetății de un întreg an. I-am solicitat o opinie și viceprimarului Portik, dar încă nu a răspuns. Vom reveni când vom primi un punct de vedere de la prefectul județului Mureș, Mara Togănel (n.r. care a fost sesizată și de filiala AUR la scurt timp).

Update: Anca Morar, șefa Serviciului Juridic și de Relații Publice din cadrul Poliției Locale, ne-a declarat că mașina a fost retrasă și va fi reinscripționată conform normelor legale, exact cum a sesizat Ceasul Cetății că trebuie să se întâmple.

Foto: Cum arată de fapt mașina Poliției Locale Târgu Mureș în curtea instituției, care este la fel inscripționată ilegal, dar nimeni n-a sesizat, cu toate că este un hârb de foarte mulți ani.

Notă: Aici puteți lectura celelalte șase episoade despre incompetența directorului Matiș.

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

omentarii

  1. Au scris cu negru si au pus intai text in romaneste. Probabil tot ilegal, cata vreme politia adevarata, pompierii, salvarea, smurd nu sunt inscriptionate bilingv sau trilingv. Poate ca nu au si ei sereisti pensionari

Back to top button