back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,99
USD
4,58
GBP
5,80
22.8 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,99
USD
4,58
GBP
5,80
22.8 C
Târgu Mureș
AncheteDumnezeul publicității electorale nu are autorizație și nici nu este amendat

Dumnezeul publicității electorale nu are autorizație și nici nu este amendat

Data:

Radu Mircea Pescar și-a început campania electorală spectaculos: cu un cort atipic pentru România. Suspendat. Și puțin ilegal, dacă privim spre legislația națională și cea locală din Târgu Mureș.

Știrea pe scurt: vineri, candidatul Alianței Dreapta Unită (USR, PMP și Forța Dreptei) pentru funcția de primar a început construcția unui cort pentru strângerea de semnături. Așa ne-a declarat. Doar că e uriaș, e sub formă de banner și este suspendat, că nu prevede legea sub ce formă și ce înălțime să aibă cei 3×3 mp, așa ne-a declarat domnul Radu Pescar. Și nici nu are nevoie de autorizație de la ADP, susține tot domnia sa, că este amplasată pe spațiul privat al unei entități juridice cu care are contract: Hotelul Grand, administrat de fiica sa, Anca Pescar. Administratorul hotelului ne-a spus că nu vrea să ne ofere niciun fel de declarație pe acest subiect sau altul, fiind în concediu.

Alo, miliția locală!

Să revenim însă la lege. Începem cu cea națională, care prevede sancțiuni de la 1000 la 10.000 de lei pentru fapta milionarului târgmureșan, dacă Poliția Locală îndrăznește să deschidă geamurile unde directorul Matiș stă pitit să nu vadă că pe aceeași stradă cu dânsul mai este amplasat la fel de legal un banner cu domnul Radu Pescar.

Legea 185/2013 (modificată în 2017) prevede amenzi consistente în cazul în care este încălcat la art. 49: ”(1) Constituie contravenții următoarele fapte:

  • a) amplasarea mijloacelor de publicitate fără aviz pentru publicitatea temporară ori cu nerespectarea prevederilor acestuia și a documentației tehnice care a stat la baza eliberării avizului, precum și montarea panourilor publicitare cu structură proprie și elemente de susținere care necesită fundație, fără autorizație de construire ;
  • b) nerespectarea de către proprietarii mijloacelor de publicitate a tipurilor și dimensiunilor mijloacelor de publicitate admise, în conformitate cu prevederile regulamentelor locale privind amplasarea mijloacelor de publicitate”.

Revenind la legea locală, conform HCL 389 din 23.11.2023 (n.r. domnul Pescar este consilier local PMP și probabil a votat ceea ce consideră că nu i se aplică), cererea de autorizație trebuia eliberată cu cinci zile înainte de amplasarea mijlocului publicitar. Să privim spre capitolul III, punctul 1 și 2:

  • ”Taxă pentru publicitate temporară pe domeniu public şi/sau privat al municipiului, ori pe proprietatea privată a persoanelor fizice şi juridice, cu mijloace de publicitate tip bannere, mash-uri, steaguri publicitare cu caracter temporar pe o perioadă de cel mult 30 zile.
  • a) maxim 3 zile în zona centrală şi protejată şi numai pentru imobilele cu funcţiuni comerciale şi de birouri situate în zonele de amplasare, cu condiţia ca în incita imobilului respectiv să urmeze a se desfăşura o manifestare.
  • b) maxim 14 zile în zonele unde nu se împiedică vizibilitatea unor construcţii valoroase din punct de vedere arhitectural, numai în afara zonei centrale şi protejate a municipiului şi doar cu aprobarea proprietarului imobilului/clădirii. (Prețul este infim pentru candidatul-milionar: 55 lei/mp/afişat/zi pe domeniul public şi privat al municipiului și 40 de lei mp/afişat/zi pe domeniul privat al terţilor).
  • 2) Taxă pentru publicitate temporară pe domeniu public şi/sau privat al municipiului, ori pe proprietatea privată a persoanelor fizice şi juridice, cu mijloace de publicitate tip mash-uri digitale și proiecție luminoasă pe clădiri și trotuare, cu caracter temporar pe o perioadă de cel mult 30 zile”.

Pe scurt, Radu Pescar și-a amplasat vineri un cort suspendat fără acordul ADP, iar Poliția Locală Târgu Mureș nu l-a amendat.

PS Colegii de la M9 tv au făcut o știre, unde puteți vedea cortul suspendat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

VIDEO. Vântu: Târgu Mureș seamănă cu rasa Puli

Într-o emisiune de la M9 tv, Cristian Vântu, candidatul...

Emisiune M9 tv despre prestația candidaților

Prima săptămână s-a dus, iar acum este momentul să...

VIDEO. Peste 300.000 de credincioși la Șumuleu Ciuc

Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attlia, a afirmat că...

Cine e pe primul loc pe buletinul de vot

Vineri dimineață au fost extrase numele candidaților la Primăria...