back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,86
GBP
5,93
-4.1 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,86
GBP
5,93
-4.1 C
Târgu Mureș
spot_img
Prim-planDavid vs Goliat. Cazul rectorului învins în instanță de-un conferențiar (2)

David vs Goliat. Cazul rectorului învins în instanță de-un conferențiar (2)

Data:

Soarta a peste 10.000 de oameni depinde de un pix. Pixul rectorului Leonard Azamfirei (foto), stăpânul atotputernic de la UMFST Târgu Mureș. Mai proaspătul senator PSD poate schimba regulile în timpul jocului, iar studenții și angajații au de ales să se supună sau să plece.

Rar este cineva care să-l înfrunte pe rectorul Azamfirei, când decide că legile și regulile sunt pentru cei slabi. Ceasul Cetății a descoperit că există un David care preferă lupta cu Goliat, decât să cedeze. Și tocmai a bifat o victorie în instanță. Hotărârea este definitivă. Una care îndreaptă un abuz și care-l arde pe Azamfirei la buget. Unul neprevăzut pentru astfel de situații.

Primul proces în care rectorul Azamfirei a pierdut cu brio

În prima parte a dezvăluirilor, Ceasul Cetății a arătat cum s-a declanșat procesul, după ce conferențiarul Augustin Curticăpean a criticat experimentul didactic unic în lume, prin care un sistem modular ciudat a schimbat regulile jocului în timpul jocului. În loc să fie respectată legea și procedurile, conferențiarul a fost sancționat, iar el a contestat decizia.

A câștigat definitiv pe 10 martie, iar UMFST trebuie să-i plătească doar cheltuielile judiciare, nu și daune morale. Povestea nu se oprește aici, pentru că dosarul a fost disjuns în mod nejustificat. (Notă: La doi ani distanță, Liga Studenților din Iași a atacat decizia de atunci, acuzând servilismul studenților din organizația de la Târgu Mureș față de conducerea universității.)

CEMU, organizația îmbibată uneori de interese și incompetență

În această poveste, arbitrul competent ar fi trebuit să fie CEMU (Consiliul de Etică și Management Universitar). Dacă și-ar  fi îndeplinit obligația prevăzută expres în Legea Educației, care presupune a cerceta și analiza petițiile. În cazul conferențiarului Curticăpean acest lucru nu s-a petrecut în maximum trei luni. Atunci petiționarul a acționat în contencios administrativ acest organism al Ministerului Educației Naționale (MEN), pentru că nu și-a făcut treaba.

Prinse în flagrant MEN și CEMU încep jocul de-a șoarecele și pisica, interpretând legea, fără însă să o aplice ad-litteram. Pentru a putea emite o analiză obiectivă, CEMU ar fi avut nevoie de documentele comisiei de etică de la UMFST Târgu Mureș. Nu le-a solicitat.

Ar fi observat atunci că există un singur proces verbal din cadrul unicei ședințe, cu toate că au fost mai multe sesizări. Fapt ilegal. După ce nu și-a îndeplinit obligația de a solicita documentele, consiliul de etică din MEN n-a binevoit să răspundă în trei luni.

Consiliul de etică se apără printr-o hotărâre suspectă de conflict de interese

Concret, Augustin Curticăpean depune o plângere prealabilă de nerespectarea obligațiilor legale a CEMU, iar organismul MEN îi răspunde că s-a decis în unanimitate că petiția sa este nefondată. Peste termenul legal și repetăm cuvântul cheie: unanimitate.

N-au contat aspectele legale, unde în hora ilegalităților intră rectorul cu decanul, consiliul de etică universitar și direcția juridică, nici faptul că onor conferențiarul a dovedit un alt lucru periculos din poveste: conflictul de interese.

Pionul rectorului de la CEMU: Anca Georgescu

În acest punct ajungem la un membru al CEMU: prof. dr. Anca Meda Georgescu, care este angajata UMFST. Mergând și pe acest detaliu, conferențiarul a depus o nouă plângere prealabilă împotriva hotărârii CEMU, iar consiliul transmite iar răspuns absolut surprinzător.

Mai exact, că ar fi fost o „eroare materială” faptul că nu au menționat că doamna profesor nu ar fi votat, fiind în conflict de interese.

Minciunile și falsul pentru a acoperi conflictul de interese

Dacă privim logic desfășurarea istoriei acestui conflict universitar, putem specula că avem de-a face cu minciuni pe bandă din partea Consiliului de Etică și Management Universitar, dar și un fals în acte publice legat de conflictul de interese.

Eroarea materială din răspunsul CEMU ar fi trebuit să se afle la dosar printr-o declarație scrisă a doamnei Georgescu, iar documentul ar fi trebuit să fie depus înainte ședinței în care a fost analizată contestația. Atunci, CEMU nici n-ar fi putut răspunde că decizia a fost luată în unanimitate.

Răspunsul la întrebarea cum de s-a ajuns aici va putea fi lecturat în partea a treia a serialului.

Recapitulare în date

Vom reface pas cu pas istoria conflictului universitar, pentru a claritate.

  • 15 martie 2020. Intrarea în starea de urgență a însemnat și modificări drastice privind programul de desfășurare a cursurilor și lucrărilor practice cu studenții. Atunci s-a trecut la un așa-zis sistem modular neprevăzut prin nicio reglementare legală și totodată unic în lume, cu patru sesiuni, în loc de două.
  • Martie 2020. Conferențiarul Augustin Curticăpean a atras atenția că un astfel de experiment didactic nu există pe Terra, apoi că n-au fost respectați pașii pentru implementarea lui. Mai exact: nu există o hotărâre a Senatului universitar, nu a fost inclusă Planul Strategic al universității, cu noua formă de structură, nu a fost dezbătută în consiliile profesorale și ale departamentelor.
  • Pe 29 mai 2020, conferențiarul atacă decizia senatului pentru a o anula. Curticăpean nu o făcea doar în calitate de conferențiar, ci și ca membru evaluator ARACIS și în același timp specialist TUV (autorizat internațional pe Asigurarea Calității în Sistemele de Management).
  • Universitatea din Târgu Mureș îi răspunde scurt și dur: „nu pot fi contestate deciziile organelor de conducere din UMFST”. Totodată, i s-a transmis că onor conducerea „își rezervă dreptul de a acționa pe cale instituțională”. Mai exact, a fost amenințat cu sancționarea.
  • În iunie 2020, conferențiarul a depus o plângere în contencios administrativ. Mai mult, în septembrie, a mers mai departe cu o sesizare către Comisia de Etică și Deontologie a UMFST.
  • În paralel, fără să fie informat și astfel să se poată apăra, Curticăpean a fost judecat de comisia de etică și s-a propus sancționarea sa cu avertisment, iar lui i s-a răspuns că plângerea este nefondată.
  • În octombrie 2020, conferențiarul atacă în instanță decizia senatului și raportează acest aspect rectorului Leonard Azamfirei, care-i șterge mesajul din email fără să-l citească.
  • În martie 2021, Augustin Curticăpean află că a fost sancționat, cu toate că ar fi trebuit să se întâmple la maximum 30 de zile din luna septembrie a anului trecut.
  • În septembrie 2021, conferențiarul câștigă procesul care rămâne definitiv în martie 2022. Mai sunt două procese privind deciziile MEN și CEMU.

Grafică: Aaron Spong

 

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri.Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv.Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Încă un milionar scăpat de justiție

700 de milioane de euro n-am face cei mai...

De ce protesteză polițiștii? O emisiune care lămurește

Diseară, de la 20.10, revin pe micul ecran cu...

Condiții inumane pentru copiii cu dizabilități

Astăzi, o anchetă inopinată a CRJ în județul Mureș...

Sindicatul polițiștilor atacă măsurile guvernului prin două acțiuni

La fel ca omologii din toate județele, Europol Mureș...