back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,60
GBP
5,85
12.7 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,60
GBP
5,85
12.7 C
Târgu Mureș
Prim-planConducerea UMFST este acuzată de concepție naționalist-comunistă

Conducerea UMFST este acuzată de concepție naționalist-comunistă

Data:

Este vorba de normalitatea europeană, ne-a declarat doctorandul Adam Valerian, care protestează de ani buni pentru introducerea învățământului în limba maghiară la UMFST Târgu Mureș. Într-un lung mesaj, protestatarul ne-a explicat ce dorește și cât mai are de gând să străbată lumea pentru a readuce trecutul în prezent.

În căutarea spiritului european

”Programul guvernului „România educată” în mod obligatoriu trebuie să cuprindă posibilitatea dezvoltării învățământului universitar în limba minorităților naționale. Maghiarii din România sunt cetățeni români și doresc să contribuie prin valori profesionale la dezvoltarea țării. La Universitatea „George Emil Palade” senatul universitar cu o majoritate de 80% de etnie română, în frunte cu rectorul prof. Dr. Leonard Azamfirei încă nu și-a dobândit un spirit european și stagnează la concepția comunistă în care majoritatea are dreptul să discrimineze o minoritate autohtonă cu un trecut de mai bine de o mie de ani pe pământul său natal. După zece ani, cu șase sute de zile de proteste la Târgu Mureș și București ne simțim obligați să protestăm și în țări europene pentru un drept european, dreptul la organizarea proprie a învățământului universitar declarat de constituția și legea educației naționale din România.

Cu ocazia întâlnirii la nivel prezidențial româno-ungar, domnul președinte Klaus Johannis a declarat că România este un stat exemplu în privința protecției minorităților, cerând votul de sprijin al Ungariei pentru aderarea României la spațiul Schengen. Asociația Maghiară pentru Pregătirea Medicală și Farmaceutică din România s-a deplasat la Budapesta și a mulțumit guvernului ungar pentru declarația președintelui statului Novák Katalin rostită la București privind susținerea României.

Considerăm că ar fi o atitudine de loialitate la principiile europene și de bună vecinătate ca țara noastră să îndeplinească năzuința comunității maghiare pentru înființarea unei facultăți de medicină cu predare în limba maternă la Târgu Mureș.

În cazul în care senatul actual al universității va continua discriminarea etnică, Guvernului României nu rămâne altă posibilitate decât reînființarea unei universități de medicină și farmacie în limba maghiară. Învățământul medical maghiar din Transilvania se mândrește cu o tradiție de mai bine de trei secole, Academia Claudiopolitana fiind menționată deja în anul 1698 cu patru facultăți: filosofie, teologie, drept și medicină. Aceasta din urmă în anul curent 2022 împlinește aniversarea a 324 de ani de la fondare! Este predecesorul Universității Bolyai din Cluj cu limba de predare exclusiv maghiară, a cărei facultate de medicină se mută la Târgu Mureș, între timp devine o instituție independentă, și până în 1962 își păstrează limba de predare exclusiv maghiară. În acest an în urma implementării unei instrucțiuni telefonice al conducerii partidului comunist român se pornește secția română practic ilegal, impus prin forță, neexistând nici o lege, nici un act fondator în această privință. Începe reducerea planificată a învățământului medical în limba maghiară, în 1989 ajungând chiar în pragul desființării. Din 1991 instituția se numește Universitatea de Medicină și Farmacie din Târgu Mureș (UMF).

Concepția naționalist comunistă este cultivată și de actuala conducere al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureș (UMFST). Această instituție este una dintre cele trei care a fost declarată universitate multiculturală și multilingvă conform articolului 363. al legii educației naționale nr. 1/2011 cu limbile de predare română și maghiară. În pofida existenței art. 135. al aceleiași legi nr. 1/2011, senatul universitar, neluând în considerare voința părții maghiare, obstrucționează premeditat aplicarea legii: înființarea secției maghiare cu dreptul de a-și elabora propria structură și organizare! Menționăm, că acest lucru s-a putut realiza fără probleme la celelalte două universități multiculturale și multilingve (U. Babeș-Bolyai din Cluj respectiv U. de Arte din Tg-Mureș)!

Cu ocazia acțiunilor de informare organizate la Bruxelles am atras atenția comunității europene asupra faptului că în Universitatea „George Emil Palade” senatul universitar cu o majoritate de 80% de etnie română nu respectă dreptul fundamental european privind șansele egale la învățământul de toate gradele pentru formarea profesională. Este o discriminare să pretinzi unui cetățean care studiază în limba maternă până la terminarea liceului să nu-și poată continua studiile universitare în aceeași limbă. La Universitatea „George Emil Palade” acest drept este periclitat prin degradarea planificată a învățământului în limba maghiară. Mai mulți parlamentari europeni ne-au îndrumat privind modul în care putem continua această luptă la forurile europene, în curând ne deplasăm din nou în capitala europeană pentru a depune petiții și de a fi audiați de către comisii.

Prin protestul din fața campusului din Hamburg al extensiei universității am prezentat studenților de acolo situația colegilor de limbă maghiară din Târgu-Mureș. În timp ce pentru ei s-a putut înființa o facultate în limba engleză, colegilor maghiari nu li se acordă dreptul de a înființa o facultate cu predare în limba maghiară. Totodată am fost informați de acești studenți despre nivelul mediocru de exprimare în limba engleză a cadrelor universitare care sunt trimiși să le țină cusuri. La Hamburg acțiunea de informare a continuat în fața parlamentului regional din oraș unde am depus o documentație vastă privind discriminarea etnică de la Universitatea „George Emil Palade” și 27 de publicații și doctorate suspecte de plagiat ale cadrelor din universitate, unele prezentate  pe antiplagiarism2014blog.wordpress.com/, iar altele analizate prin programul iThenticate. În Germania în instituțiile de învățământ este interzisă prin lege orice fel de discriminare, iar plagiatul este sancționat. Datorită faptului că Universitatea „George Emil Palade” are extensie la Hamburg, sperăm ca autoritățile germane locale să-și ia atitudine, și să facă demersuri pentru oprirea discriminării de care suferă învățământul în limba maghiară și al furtului intelectual.

La invitația diasporei maghiare vom continua protestele în țările comunității europene precum și în fața congresului SUA. Vom continua protestele până când se va înființa o facultate în limba maternă în actuala universitate, iar dacă acest lucru va fi respins în continuare de către senatul UMFST „George Emil Palade”, atunci cerem reînființarea propriei universități de medicină și farmacie!

Dr. Ádám Valerián

Romaniai Magyar Orvos- és Gyógyszerészképzésért Egyesület elnöke

Președintele Asociației Maghiare pentru Pregătirea Medicală și Farmacie din România”.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

(P) Cosmin Pop: Fiți forța care generează schimbarea!

Vă chem să mai fiți o dată forța care...

GALA SUPERSCRIERI. Jurnalistele i-au învins la premii pe ziariști

La capitolul premii la ultima Gala Superscrieri, femeile au...

Mesaj bilingv. Rodica Baciu: Ne trebuie primar competent, nu maghiar sau român!

''Orașul Târgu Mureș a fost prea mult timp subiectul...

(P) Prof. Dr. Horațiu Suciu la interviurile Zi de Zi (VIDEO)

Timp de o oră, prof.dr. Horațiu Suciu a fost...