9.3 C
Târgu Mureş

Caricatura justiției și Dosarul 10 august

De citit

Mai multe

Am nimerit extremele la capitolul temperatură: noaptea de 31 ianuarie 2017 și amiaza/seara din 10 august 2018. În ambele cazuri am fost în Piața Victoriei pentru a apăra justiția de gașca lui Dragnea, care visa cu ochii deschiși să schimbe legislația în domeniu. El era un condamnat penal, șef al PSD și președintele Camerei Deputaților, iar Dăncilă o marionetă-găină ce-și aranja creasta pleoștită după ce dădea din cap a aprobare: Da, șefu. Și ce-a făcut justiția ieri? O balegă de clasare a dosarului 10 august, supranumit și Mitingul Diasporei.

Alături de mine au fost în prima noapte 600.000 de români, iar în amiaza și seara lungă 100.000. Erau indignați că un pușcăriabil face legea în România. O revoltă firească. Mă rezum doar la 10 august acum, când am aruncat un ochi în Piața Victoriei cu câteva ore înainte de protest. Am adulmecat praful ridicat de bocancii jandarmilor și-am citit în pulberea suspendată informațiile care puteau fi văzute din avion: oameni din gașca hamsterului penal au tocmit băieți din galerie să deturneze mitingul. SRI a întors capul, iar celelalte servicii și organe și-au ferit privirea de la evidență. În mulțimea venită de peste granițe am văzut copii, ba chiar bebeluși, bătrâni, tineri și multe femei curajoase. Ființe plăpânde în care jandarmii au tras cu gaze lacrimogene și le-au tăvălit sub jeturi de apă, apoi le-au împărțit bastoane, pumni și picioare la ordinele șefilor. De ce? Pentru că i-au lăsat pe huligani în mulțime să instige la violență și chiar să dea în forțele de ordine. Motivul de a reacționa brutal.

Halucinanta amiază și cruntă noapte a mai fost. Filmulețe cu talentul jandarmilor de a ciomăgi oameni nevinovați (99% dintre ei) au circulat imediat și apoi luni întregi. Părea un război civil, iar Dragnea a strigat din palat că e lovitură de stat, alături de cel care are legăturile cu interlopii: Codrin Ștefănescu. Printre cei agresați fără ca el să ridice un deget a fost actualul europarlamentar Vlad Gheorghe, care încearcă să combată decizia Tribunalului București la CEDO. Vor face același lucru mulți dintre cei 800 de protestatari care au depus plângere, chiar dacă unii dintre ei n-au fost audiați niciodată, așa cum este prietenul Doru Oprea, care a fost rănit de tubul unei grenade fumigene. Să presupunem că vom primi dreptatea în Europa. Cine va plăti? Statul care ne taxează.

Nu regret că am fost la proteste, chiar dacă multe dintre deciziile judecătorilor îmi lasă un gust amar. Știu că printre judecători și procurori sunt și oameni curați care vor să-și facă meseria ca la carte. Pentru aceștia din urmă am ieșit de fiecare dată în Piața Victoriei, nu pentru cei care clasează dosare pe motive absolut hilare. Judecătorul Daria Miheț și procurorul Doru Stoica reprezintă caricaturi ale justiției. Prima a clasat dosarul acum, dar înaintea ei a fost acest personaj de la DIICOT, care a făcut-o parțial în vara anului trecut. Dacă s-ar fi uitat doar cum a fost bătut degeaba europarlamentarul, atunci ar fi fost suficient. Acești magistrați nu vor să vadă.

E aproape un vis să-ți imaginezi că justiția va face dreptate, atunci când este vorba de persoane de rang înalt. Nu contează nicio probă, dacă magistrații sunt incompetenți, folosiți de serviciile secrete sau corupți. Aș miza pe ultima variantă în Dosarul 10 august. Din păcate, nu vor plăti pentru clasările mizerabile, pentru că răspunderea magistraților este doar o discuție veșnică. Una politică, fără finalitate. Mai avem mult până când justiția va face dreptate. Și dosarul diasporei e doar un caz.

PS Aveți șase minute să revedeți scenele? La numărul trei este europarlamentarul.


Foto: Inquam Photos / Octav Ganea

- Advertisement -
- Advertisement -

Aboneaza-te la newsletter. Introduceti adresa de email in campul de mai jos:

Un serviciu oferit de FeedBurner

Leave a Reply

Ultimele articole

Top articole