Prim-planVești

Băsescu își pierde toate drepturile de fost președinte

Un articol unic dintr-o lege modificată anul trecut îi...

După decizia definitivă a Înaltei Curți de Casație și Justiție prin care s-a stabilit că Traian Băsescu a fost colaborator al Securității, mai mulți juriști, avocați și magistrați au spus că legea nu se aplică retroactiv și nu-și va pierde drepturile de fost președinte.

Citeste si

Judecătorul Cristi Danileț a lămurit situația juridică. În octombrie 2021, legea a fost modificată printr-un articol unic care anulează toate drepturile unui fost președinte de stat dacă justiția a hotărât definitiv că a fost lucrător al Securității sau colaborator. Aici se încadrează Băsescu, iar el va pierde, ceea ce prevedea Legea nr. 406/2001:

  • locuinţă de protocol, gratuită;
  • consilier şi secretar;
  • venit lunar de 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
  • pază şi protecţie permanentă de la SPP,
  • autoturism permanent de la SPP.

Legea nu se aplică retroactiv în sensul că nu i se vor lua banii încasați până acum, dar, din momentul rămânerii definitive a deciziei magistraților, fostul președinte va trebui să elibereze locuința de protocol, nu va mai primi pensia menționată, i se vor retrage lucrătorii SPP, plus mașina și cei doi angajați.

Ce se va întâmpla dacă Băsescu va câștiga la CEDO

Ceasul Cetății i-a adresat o întrebare judecătorului Danileț pentru lămuriri complete: Ce se va întâmpla dacă fostul șef al statului va câștiga procesul la CEDO? Și așteptăm răspunsul. Între timp, într-un articol legat de subiect, aflăm că, în situația în care fostul președinte al României va câștiga la CEDO, întregul proces poate fi reluat de instanțele noastre și poate fi despăgubit. Procedurile sunt complicate și durează.

 

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button