back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,59
GBP
5,84
24.8 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,59
GBP
5,84
24.8 C
Târgu Mureș
Prim-planÎn epoca plagiatelor, România are și doctorate de geniu

În epoca plagiatelor, România are și doctorate de geniu

Data:

Avem medici buni și doctoranzi cu lucrări de geniu, chiar dacă presa a scos de la naftalină o tonă de lucrări plagiate. Pentru exemplificare, Ceasul Cetății prezintă succint două cazuri excepționale, dintre care ultimul chiar din Târgu Mureș.

Anda Naciu și premiul pentru cea mai bună lucrare de doctorat din 2021

Cercetător la Universitatea Campus Biomedico din Roma, medicul român Anda Naciu a câștigat premiul pentru cea mai bună lucrare de doctorat a anului 2021, premiu conferit de prestigioasa revistă internațională Healthcare. Titlul tezei este „Novel Technological Applications for the Management of Endocrine Diseases”, cercetare cu privire la noi metode avansate de diagnosticare e bolilor endocrine. Absolventă în România, Anda a plecat în Italia, pentru că în țară nu existau fonduri și aparatură pentru finalizarea tezei de doctorat. Acolo a avut toate condițiile, iar premiul este încununarea activității ei de patru ani.

Ioana Rodean și o teză spectaculoasă

Miercuri, în sala Senatului de la UMFST Târgu Mureș, Ioana-Patricia Rodean și-a susținut lucrarea de doctorat în fața comisiei și a publicului. Preț de 30 de minute, doctoranda a vorbit fără pauză, în timp ce pe un ecran se derulau studiile sale. Coordonatorul tezei a fost prof. dr. Imre Benedek, de unde a plecat și teoria. Ideea lucrării a venit din urmă cu peste 40 de ani de la doctorul bacteriolog József Benedek, tatăl coordonatorului, care a observat o legătură între afecțiunile cardiace și problemele stomatologice. Desigur, în acele vremuri și cu tehnologia de atunci, acea teorie a rămas la nivel de idee.

Timp de patru ani, Ioana Rodean a studiat problema, a beneficiat de burse și de susținerea cu aparatură din partea Clinicii Cardiomed, iar rezultatele au fost impresionante, plus premii înainte de prezentarea tezei. Astfel, medicul a demonstrat legătura prin lucrarea Association between periodontal disease, coronary calcium score and markers of subclinical atherosclerosis in patients with unstable angina-a CT-based sub-study from the ATHERODENT clinical trial (Asocierea dintre boala parodontală, scorul de calciu coronarian și markerii aterosclerozei subclinice la pacienții cu angină instabilă – un sub-studiu bazat pe CT din studiul clinic ATHERODENT).

La finalul prezentării, medicul Rodean a fost felicitată de întreaga comisie, care i-a acordat punctajul maxim, iar coordonatorul doctoratului i-a propus să lucreze împreună, dacă va dori, la clinica sa de cardiologie.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

O româncă a câștigat Top Model of the World

Concursul Top Model of the World a fost câștigat...

(P) Rodica Baciu: În fruntea consiliului local avem nevoie de un bun negociator!

Rodica Baciu: În fruntea consiliului local nu avem nevoie...

(P) Vântu (AUR): Prioritatea noastră este infrastructura

Pe primul loc în programul de guvernare al candidatului...

VIDEO. Delta secretă din Târgu Mureș

Aproape de centrul orașului-bijuterie Târgu Mureș, la circa cinci-șapte...