Prim-planVești

În epoca plagiatelor, România are și doctorate de geniu

Medic român premiat pentru cea mai bună lucrare de doctorat și...

Avem medici buni și doctoranzi cu lucrări de geniu, chiar dacă presa a scos de la naftalină o tonă de lucrări plagiate. Pentru exemplificare, Ceasul Cetății prezintă succint două cazuri excepționale, dintre care ultimul chiar din Târgu Mureș.

Citeste si

Anda Naciu și premiul pentru cea mai bună lucrare de doctorat din 2021

Cercetător la Universitatea Campus Biomedico din Roma, medicul român Anda Naciu a câștigat premiul pentru cea mai bună lucrare de doctorat a anului 2021, premiu conferit de prestigioasa revistă internațională Healthcare. Titlul tezei este „Novel Technological Applications for the Management of Endocrine Diseases”, cercetare cu privire la noi metode avansate de diagnosticare e bolilor endocrine. Absolventă în România, Anda a plecat în Italia, pentru că în țară nu existau fonduri și aparatură pentru finalizarea tezei de doctorat. Acolo a avut toate condițiile, iar premiul este încununarea activității ei de patru ani.

Ioana Rodean și o teză spectaculoasă

Miercuri, în sala Senatului de la UMFST Târgu Mureș, Ioana-Patricia Rodean și-a susținut lucrarea de doctorat în fața comisiei și a publicului. Preț de 30 de minute, doctoranda a vorbit fără pauză, în timp ce pe un ecran se derulau studiile sale. Coordonatorul tezei a fost prof. dr. Imre Benedek, de unde a plecat și teoria. Ideea lucrării a venit din urmă cu peste 40 de ani de la doctorul bacteriolog József Benedek, tatăl coordonatorului, care a observat o legătură între afecțiunile cardiace și problemele stomatologice. Desigur, în acele vremuri și cu tehnologia de atunci, acea teorie a rămas la nivel de idee.

Timp de patru ani, Ioana Rodean a studiat problema, a beneficiat de burse și de susținerea cu aparatură din partea Clinicii Cardiomed, iar rezultatele au fost impresionante, plus premii înainte de prezentarea tezei. Astfel, medicul a demonstrat legătura prin lucrarea Association between periodontal disease, coronary calcium score and markers of subclinical atherosclerosis in patients with unstable angina-a CT-based sub-study from the ATHERODENT clinical trial (Asocierea dintre boala parodontală, scorul de calciu coronarian și markerii aterosclerozei subclinice la pacienții cu angină instabilă – un sub-studiu bazat pe CT din studiul clinic ATHERODENT).

La finalul prezentării, medicul Rodean a fost felicitată de întreaga comisie, care i-a acordat punctajul maxim, iar coordonatorul doctoratului i-a propus să lucreze împreună, dacă va dori, la clinica sa de cardiologie.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button