back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,86
GBP
5,93
-1.3 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,86
GBP
5,93
-1.3 C
Târgu Mureș
spot_img
VeștiJustiție. Băsescu a fost colaborator al poliției politice

Justiție. Băsescu a fost colaborator al poliției politice

Data:

De astăzi este definitivă sentința dată în septembrie 2019 de Curtea de Apel București: Traian Băsescu a colaborat cu Securitatea, decizie menținută și de Înalta Curte de Casație și Justiție.

Dosarul a fost deschis la sesizarea Consiliului Naţional pentru Studierea Arhivelor Securităţii, care cerea stabilirea calităţii de colaborator al Securităţii pentru Traian Băsescu sub numele de Petrov.

În acţiunea depusă la instanță de CNSAS, pentru stabilirea colaborării cu Securitatea a lui Traian Băsescu, se afirmă că fostul preşedinte şi-a turnat colegii şi a menţinut legătura cu Securitatea ca persoană de sprijin, până aproape de căderea regimului. În dosar sunt documente de la SRI şi MApN. Acuzatul a negat mereu că a fost turnător și apoi că n-a știut legatura contrainformațiilor militare cu Securitatea. Am crezut că este un serviciu subordonat comandamentului forțelor navale, asa scrie și pe frontispiciu, a mărturisit el.

Imediat după ce a aflat hotărârea, fostul președinte al României a precizat că va deschide proces la CEDO.

Ce drepturi ar putea pierde fostul președinte

Potrivit modificării făcute în 2021 la legea privind acordarea unor drepturi persoanelor care au avut calitatea de şef al statului român, o decizie definitivă de colaborare cu fosta Securitate atrage pierderea drepturilor acordate pentru restul vieții, susțin anumiți avocați.

Conform Legii 406/2001, persoanele care au avut calitatea de şef al statului român beneficiază pe durata vieţii de următoarele drepturi:
  • a) folosinţă gratuită a unei locuinţe de protocol, cu destinaţia de reşedinţă, care cuprinde şi un spaţiu cu destinaţia de cabinet de lucru, încadrat cu un post de consilier şi un post de secretar;
  • b) o indemnizaţie lunară în cuantum egal cu 75% din indemnizaţia acordată Preşedintelui României în exerciţiu;
  • c) pază şi protecţie, precum şi folosinţă gratuită a unui autoturism, asigurate permanent de Serviciul de Protecţie şi Pază, potrivit reglementărilor în vigoare.

O judecătoare a lămurit public cum stau lucrurile de fapt

  • Modificările din oct. 2021 la Legea 406/2001 privind privilegiile unui fost președinte de stat la încheierea mandatului nu îi sunt aplicabile și președintelui Traian Basescu (vezi aplicarea în timp a legii civile )
  • Traian Basescu nu a săvârșit infracțiunea de fals în declarații (vezi latura obiectiva și latura subiectiva a infractiunii raportate la momentul pronunțării deciziei ICCJ)
  • Traian Basescu nu își va pierde mandatul de europarlamentar ( la momentul depunerii candidaturii îndeplinea condițiile cerute de legea 33/2007)

Părerea unui avocat: Băsescu nu va pierde nimic

Avocatul Toni Neacșu a detaliat: În primul rând nu va fi cercetat si dacă va fi se vor da repede clasări pentru fals în declarații.
Traian Băsescu nu a fost lucrător al securității, care e o situație de fapt obiectivă, ci colaborator, ceea ce presupune o situație de fapt subiectivă, respectiv o apreciere cu privire la afectarea drepturilor fundamentale ale persoanelor despre care a turnat.
Altfel spus, deși a dat note informative, abia ÎCCJ a stabilit în mod definitiv că prin aceasta a fost colaborator. Poți da note informative și fără să fii colaborator al securității automat.
Pe de altă parte, pentru toate declarațiile pe proprie răspundere pe care le-a dat Traian Băsescu a fost verificat la CNAS dându-i-se de fiecare dată verdict de necolaborare. Din punct de vedere subiectiv (o condiție pentru existența infracțiunii) Traian Băsescu putea să creadă sincer că prin ce a făcut (notele) nu a fost și colaborator, iar deciziile CNAS îl întăresc. Abia de acum încolo acesta are obligația, dacă va mai candida, să își decline colaborarea.
În ce privește drepturile de care beneficiază ca fost președinte, modificările din 2021 la Legea 406/2001 nu sunt suficiente pentru a-i fi ridicate. A fost modificat art. 1 alin 2 prevâzându-se că legea nu se aplică președintelui care și-a încetat mandatul printr-o condamnare definitivă sau care primește o hotărâre judecătorească prin care se constată ca a fost lucrător sau colaborator al securității. Aceste condiții trebuiau însă întrunite la data stabilirii drepturilor, iar nu ulterior. Cazurile de încetare a drepturilor ulterior stabilirii lor se regăsesc distinct în art. 4 și se referă doar la săvârșirea ulterioară a unei infracțiuni. Dacă cei care în 2021 au modificat legea s-au gândit la Traian Băsescu trebuiau să modifice și art 4 în mod corespunzător și să adauge acest caz de retragere a drepturilor acordate de plin drept, prin simpla ocupare a funcției de președinte al României. De altfel, din punctul meu de vedere lui Traian Băsescu nu i se aplică deloc modificările din 2021, pentru simplul considerent că legea civilă nu retroactivează niciodată. Drepturile cuvenite ca fost președinte i se pot retrage doar potrivit legii în vigoare la momentul încheierii mandatului și stabilirii acestora.
Nu se pierde de drept nici mandatul de europarlamentar.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Încă un milionar scăpat de justiție

700 de milioane de euro n-am face cei mai...

De ce protesteză polițiștii? O emisiune care lămurește

Diseară, de la 20.10, revin pe micul ecran cu...

Condiții inumane pentru copiii cu dizabilități

Astăzi, o anchetă inopinată a CRJ în județul Mureș...

Sindicatul polițiștilor atacă măsurile guvernului prin două acțiuni

La fel ca omologii din toate județele, Europol Mureș...