Vești

DSP și ISU au descoperit 21 de nereguli în secțiile ATI din județ

Un control al unei echipe de la DSP și ISU a decoperit 21 de nereguli în secțiile ATI din Mureș, dar nu a fost aplicată nicio amendă, ci 26 de avertismente. Inclusiv la Unitatea Covid de la UMFST au observat lucruri neconforme, dar se consideră că e sub regimul de autorizație provizorie și au fost date dispoziții pentru rezolvarea problemelor. În perioada controlului au fost rezolvate deja cinci nereguli. Mai multe detalii găsiți în comunicatul de presă.

„În urma solicitării Ministerului Sănătății, a Hotărârii Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Mureș, pe parcursul lunii noiembrie 2020, Direcția de Sănătate Publică Mureș, Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș și reprezentanți ISCIR, au efectuat un număr de 13 controale la secțiile ATI din unitățile sanitare cu paturi din județul Mureș.

Inspectoratul pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș a constatat 21 de nereguli și a aplicat 26 de avertismente. De asemenea, un număr de 5 nereguli au fost soluționate.

În urma controalelor, s-a constatat că Secția ATI din cadrul Spitalului Clinic Județean Mureș (str. Gheorghe Marinescu, nr. 1) funcționa fără deținerea autorizației de securitate la incendiu. Pentru rezolvarea situației a fost luată decizia mutării acestei secții la etajele 1 și 2 ale aceleiași clădiri. Lucrările de mutare au fost finalizate pe parcursul lunii noiembrie.

Printre neregulile constatate de reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență “Horea” al județului Mureș se numără existența unor căi de evacuare înguste, lipsa anumitor spații de depozitare, disfuncționalități în funcționarea prizelor, a instalației de alarmare și semnalizare a incendiilor, dar și lipsa unei rampe pentru calea de evacuare a pacienților transportabili cu paturi mobile ATI.

Pentru remedierea disfuncționalităților identificate, reprezentanții ISU Mureș au dat termene de remediere imediată, până la finalul anului 2020 sau în primele luni ale anului 2021, în funcție de complexitatea lucrărilor.

Direcția de Sănătate Publică Mureș a constatat nereguli încadrate în două categorii principale şi anume: al dotării cu anumite echipamente/aparatură medicală precum şi al asigurării spaţiilor conform Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1500/2009.

Printre neregulile identificate de către inspectorii sanitari se numără lipsa unor echipamente medicale precum: aparat pentru realizarea hipotermiei, aparat pentru măsurarea coagulării, EEG pentru presiune intracraniană, pompe de nutriţie sau unele consumabile. La acestea se  adaugă lipsa unui număr optim de prize, pe ambele părți ale patului, a unor prize de vacuum precum și absenţa unui spațiu optim, în unele cazuri, între paturi și/sau perete.

În ceea ce privește asigurarea spaţiilor conform Ordinului ministrului sănătăţii nr. 1500/2009, inspectorii sanitari au identificat o serie de aspecte neconforme, precum: lipsa unei camere de lucru asistente, cuplată cu staţia centrală de monitorizare, a depozitului farmaceutic, sau neasigurarea unei suprafețe optime pentru paturi.

Pentru remedierea disfuncționalităților identificate, reprezentanții DSP Mureș au stabilit termene de remediere imediată, până la finalul anului 2020 sau în primele luni ale anului 2021.

În cazul Secțiilor ATI COVID și non-COVID din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș, s-a ținut seama de faptul că obiectivele sunt cuprinse în proiectul “Construirea unui centru de arşi şi reorganizarea fluxurilor medicale ale spitalului pentru o mai bună poziţionare şi conectare a departamentelor de urgenţă UPU, ATI şi chirurgie pentru SCJU Târgu Mureş”. În data de 02.11.2020 proiectul a primit avizul Consiliului interministerial de avizare lucrări publice de interes naţional şi locuinţe, investiţie estimată la 296 milioane de lei.

În cazul Unității Medicale de Suport Covid-19 de la UMFST Târgu Mureș, inspectorii sanitari au ținut cont de caracterul temporar al amenajării, în urma discuțiilor cu medicul coordonator fiind identificată o listă a neconformităților care urmează să fie remediate (ex: asigurea  numărului optim de prize prizelor de vacuum, asigurarea infuzomatelor, asigurarea pompelor de nutriţie și asigurarea sistemului de încălzire a lichidelor perfuzabile).

Autorizațiile sanitare de funcționare eliberate pe perioada stării de urgenţă, precum şi a stării de alertă de către Direcția de Sănătate Publică Mureș, unităților sanitare cu paturi din județul Mureș, care tratează pacienți COVID-19, au caracter temporar, conform legislaţiei  în vigoare, la data prezentei, cu valabilitate până la data de  31.12.2020″.

Foto: 9 mai 2020, când președintele Iohannis a venit să vadă Unitatea Covid și l-a felicitat pe rectorul Azamfirei.

 

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button