Vești

Ziua Regalității: momente uitate

Ziua de 10 Mai marchează trei momente importante din istoria României: începutul domniei lui Carol I (48 de ani), independenţa de stat şi încoronarea primului rege al ţării. A fost sărbătoare națională, dar lumea a uitat de ce. Ceasul Cetății a făcut pauză de scris, ca un omagiu adus evenimentelor care au marcat decisiv soarta țării începând în urmă cu 155 de ani. Una care putea avea un alt traseu, dacă românii n-ar fi ratat șansa anului 1990, când Regele Mihai I a fost alungat de regimul Iliescu. Revenind la actualitate, au fost două momente importante ieri: numirea Sălii de Plen a Senatului după ultimul rege al României și deschiderea parcului regal de la Castelul din Săvârșin, unde Custodele Coroanei a anunțat că va putea fi vizitat de oricine din primăvară pânâ în toamnă (video).

Citeste si

Pentru că-n urmă cu 17 ani, am avut onoarea să petrec o zi cu Regele Mihai I, repostez un articol scris atunci pentru Evenimentul Zilei.

Am avut marele noroc să-mi petrec o zi cu Regele Mihai I. Ideea mi-a trecut prin cap într-o zi friguroasă de iarnuarie. Am sunat și a doua zi dimineață îmi beam cafeaua cu Majestatea Sa. De aici s-a născut un reportaj, care a fost ușor amputat editorial, apoi publicat într-o formă acceptabilă în ianuarie 2007 pentru Evenimentul zilei. A fost și ultimul articol pentru Evz. Apoi a dispărut de pe site, dar l-am păstrat într-un folder și-l republic de Ziua Regalității. Cândva, într-o carte de amintiri gazetărești, voi scrie și despre partea din spatele cortinei.

EXCLUSIV. Evenimentul zilei a intrat în programul Casei Regale de la micul dejun, la întâlnirile oficiale, o plimbare prin Capitală, la prânz și apoi la cină

Atmosfera de muzeu de la Palatul Elisabeta devine plină de viață atunci când apare Regele Mihai I. Majestatea Sa pare desprins din tablourile ce îmbracă zidurile cu istorie, iar pașii îi sunt ușori ca ai unui copil, la fel ca privirea limpede. Serios inițial, vorbăreț după și chiar jovial spre finalul întrevederii.

Sunt cele trei etape de transformare a ultimului monarh de viță nobilă al României, pe care le cunoști doar dacă ai norocul să-i fii alături câteva ceasuri.

Continuarea aici.

 

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button