Criza stimulatoarelor cardiace de la Spitalul Județean de Urgență Târgu Mureș riscă în continuare să curme vieți. Două dintre ele au fost salvate, după ce pacienții au plecat din spital la o clinică privată. Profesorul doctor Imre Benedek a atras atenția de săptămâna trecută, dar momentan încă sunt așteptate pacemakerele.
Am reușit să discutăm cu pacienții salvați la clinica privată unde au deja instalate stimulatoarele cardiace, iar acum urmează să se externeze. Întâmplător, interviul cu Péter Mihály Heinrich a fost realizat de Ziua Profesorului, iar distinsul nonagenar a fost profesor universitar, membru în mai multe societăți științifice române și străine, doctor, autor de cărți, dar și cetățean de onoare al municipiului Târgu Mureș. Biografia sa fascinantă ar fi urmat să rămână în memoriam pe Wikipedia din cauza unui acumulator pe care spitalul nu-l are.
”La finele lui septembrie urma să mi se oprească pacemaker-ul”
Ușor ridicat pe patul clinicii private, profesorul universitar nonagenar ne-a povestit pe îndelete istoria ultimelor zile, din care facem un scurt rezumat.
Domnule profesor, cum de ați ajuns să trăiți o astfel de experiență?
Péter Mihály: Povestea este mai lungă și a început în 2014, când mi s-a făcut rău. Mai exact, mi s-a oprit inima. Cu mare noroc am fost dus la spital unde mi s-a pus un stimulator cardiac. Doar că la finele lui septembrie mi se termina bateria. Bine, acumulatorul. Așa că am venit la secția de cardiologie a spitalului județean pentru înlocuirea stimulatorului sau a acumulatorului. Se întâmpla acum fix o săptămână, iar eu mai aveam câteva zile de trăit.
Și cum vi s-a spus?
Simplu: nu avem pe stoc și trebuie să așteptăm. Eu am spus că aștept, pentru că nu am încotro. Apoi, mărturisesc, am fost tratat extrem de bine, poate și pentru că multor doctori le-am fost profesor. Doar că nu de medici depinde un anumit medicament sau aparat, ci de partea administrativă a spitalului. Când am văzut că se face vineri, 1 octombrie, când deja acumulatorul trebuia să se termine, am cerut să fiu externat. Nu știa nimeni când vor veni stimulatoarele sau acumulatoarele, iar eu eu puteam să ajung mâncat de viermi în cimitir în astfel de situații. Inițial n-au vrut să-mi dea voie, dar am discutat mai serios cu doamna profesor doctor Theodora Benedek, iar dânsa mi-a făcut biletul de ieșire. M-am gândit că voi găsi o altă soluție.
Cum ați găsit-o?
M-am dus acasă și am încercat pe mai multe canale, pentru că și băiatul meu este doctor. La recomandarea unui medic, am venit la Cardio Med vineri seara. Cu toate că era închis, am fost primit, mi s-a adus cina și am fost pus la tratament până sâmbătă dimineața. Înainte de prânz, Imre Benedek ( mă scuzați că vorbesc așa, dar eu sunt coleg cu toți doctorii) a făcut intervenția personal, asistat de doamna Theodora Benedek. Am fost surprins! M-au tratat cum nu mi s-a întâmplat în 93 de ani de viață. Eu le voi rămâne recunoscător că mi-au salvat viața, dar nu uit nici echipa de la spitalul de urgență. Păcat doar că nu s-a putut face intervenția acolo, dar aici nu știu a cui este vina. Nu știu cum trebuia să procedez și cine anume trebuia să se ocupe. Eu am avut noroc, dar probabil nu sunt singurul pacient în situația asta. Avem doctori foarte buni, dar au nevoie de sprijinul administrativ, că nu mai e ca pe vremea mea, când lucram la un cabinet și eu le făceam pe toate.
”Cred că sunt o victimă a sistemului”
Celălalt pacient de la Cardio Med este din Baia Mare, iar aici a ajuns în urmă cu 21 de zile după ce a consultat cinci variante. Economistul Ionel Bechiș a considerat că în Târgu Mureș sunt cei mai buni specialiști în cardiologie și de aceea a venit la Spitalul de Urgență. Pentru afecțiunea domniei sale era nevoie de mai multe proceduri, iar ultima era punerea unui pacemaker.
De ce credeți că ați ajuns în această situație?
Cred că sunt o victimă a sistemului medical. Programul de implantare s-a blocat în timpul în care mă aflam aici.
Și ce urma să se întâmple și când?
Asta nu știu exact. Trebuia să fiu pus pe o listă de așteptare, unde nu eram singurul care aștepta un stimulator cardiac.
Apoi ați decis că…
Din fericire, eu am fondurile necesare și am găsit soluția de a veni la o clinică privată. Din păcate, sunt nenumărați pacienți ca mine, dar care nu au posibilitatea financiară să facă acest pas. Așa ajung oamenii în eternitate fără vâlvă. Să nu uităm că bolile cadiovasculare sunt pe primul loc la decese în România.
De ce credeți că am ajuns aici?
Blocajele astea sunt… În primul rând s-a blocat studiul electrofiziologic, care este mai complicat decât instalarea unui pacemaker. Politica proastă este de vină. Nu se cunosc prioritățile, asta e problema principală. De exemplu, spitalele au rămas în aceleași clădiri vechi și lipsite de dotări. Nu mai spun de condiții. Și mă gândesc deseori la cei care nu au altă variantă. Este păcat de oamenii care se duc și pot fi salvați.
Notă: Interviurile a fost obținute cu acordul pacienților și al conducerii clinicii Cardiomed, care aparține familiei Benedek.