Păreri

Un motiv care demonstrează de ce nu ne vom face bine

Pentru ce este bună istoria în afară de a avea cultură generală și a avea habar pe ce lume ne aflăm? Pentru a învăța din greșeli, evident. Să nu repetăm ororile. Facem asta? Nu prea. Să luăm la îndemână cel mai recent exemplu: pandemia. În această perioadă, de doi ani curând, am fost învățați că este extrem de important să ne spălăm pe mâini și să nu strănutăm în atmosferă, așa ca ghiolbanii care n-au auzit de metoda cotul, de batistă, șervețel sau mâna.

Citeste si

Ei bine, am fost de atunci la n băi din crâșme și-am observat că peste 50% dintre tovarășii de budă n-au catadicsit să se spele. Nu mai zic de alte momente în care lumea vine, se așează la masă și mănâncă cu mâna fără să folosească apa sau un dezinfectant. O banalitate până la urmă, care este obligatorie și fără pandemie.

Aseară târziu mi-am dat seama că lipsa de bun simț nu e doar pentru persoanele needucate. În cadrul Festivalului de Film și Televiziune SIMFEST sunt proiecții la 21.00, urmate de dezbatere. Masca e obligatorie. Pe la jumătatea filmului de ieri seară, un domn respectabil a început să tușească, apoi să strănute în rafală și să își tragă mucii cu eleganța porcului din coteț. Și a durat peste 15 minute această poveste scârboasă și posibil periculoasă, cu toate că omul ar fi trebuit să iasă din sală și să-și vadă de drum. Mai ales că strănutul era așa înspre stele sau spre glodul neuronilor săi.

Așadar, cum să ne facem bine vreodată ca popor dacă bunul simț nu se prinde de noi nici de frică? Imposibil. De aceea facem aceeași greșeală mereu în orice ar trebui măcar să ne gândim o clipă: bre, parcă mișcarea asta am comis-o cândva și n-a ieșit bine. Nici vorbă. Nu ne pierdem timpul cu a învăța din erori (în orice domeniu), ci le repetăm până când sufletul se eliberează dintr-o minte incapabilă să proceseze chestiuni elementare. Din păcate, nu suferă sau moare doar nesimțitul, ci mai ia niște oameni cu el, care n-au avut altă vină în afară de a se afla în zona lui de-nu-mi-pasă. Desigur, toată teoria mea se referă la marea masă, fără a fi o generalizare, că nu toți sunt la fel, ci cei mai mulți. Iar ei contează în ecuația vieții.

PS Cred cu tărie că vom evolua și vom avea șanse să ne facem bine când ne va pasă de alții, pornind de la reguli elementare și respectându-le.

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button