DezvăluiriVești

UMFST se folosește ilegal de George Emil Palade (2)

Sigla este peste tot, dar fără o hotărâre de guvern

Recent, Ceasul Cetății a arătat cum transformarea UMF în UMFST George Emil Palade nu are nicio bază legală. Singura decizie de adăugarea numele celebrului român este o hotărâre a senatului universității. Una care nu poate produce efecte, dacă nu are susținerea unei HG. Iar guvernul n-a decis niciodată așa ceva, cu toate că Ministerul Educației invocă o hotărâre care n-are nicio legătură.

Citeste si

Recapitularea HG-urilor

Pentru neavizați poate părea complicat și obositor, dar menționarea hotărârilor arată pas cu pas cum s-a făcut și cum trebuia,

HG 26/2017 – funcționarea și organizarea MEN (anexa 3 – pozitiile 42 UPM si 43 UMF TgM).

HG 735/2018 – tabel coloana stângă de pe prima pagină – mențiunea modificărilor „Denumirea unitatii” – exclusiv prin HG;

HG 735/2018 – nota fundamentare – explicații oficiale de modificare „Denumirea unitatii” (un exemplu relevant este cel legat eliminarea ghilimelelor la Politehnica București sau la Politehnica Timișoara). Aici observăm la „Denumirea Unitatii” – U.M.F.S.T. (documentul oficial HG este fără numele lui George Emil Palade);

Hotărârea Senatului nr. 3 din 15.01.2019 este singura decizie pentru introducerea numelui George Emil Palade în denumirea unității, fără oficializare prin HG.
HG 326/2019 – nu introduce noua „Denumire a Unitatii” ca articol explicit, ci utilizează direct titulatura completată cu numele propriu al savantului român în capul de tabel (pag 108).
De la hotărârea Senatului, în intervalul 15 ian 2019 și până la 23 mai 2019, când a fost aprobat prin HG 326/2019, nomenclatorul domeniilor/specializărilor/programelor nu există o altă hotărâre de guvern care să modifice „Denumirea Unității” la UMFST prin adăugarea numelui „George Emil Palade”, dar acest nume este utilizat fără drept în capul de tabel (HG326/2019 pag 108).
Acceptul urmașilor a venit după decizia Senatului
Pentru a folosi numele, UMFST avea nevoie de acceptul urmașilor, care a fost primit la final de ianuarie 2019. Așadar, pe 15 ianuarie, când a decis Senatul UMFST, nu exista un accept formal din partea urmașilor. Astfel ca legal nu putea fi introdusă o astfel de propunere, deoarece hotărârile Senatului luate în baza autonomiei universitare nu pot încalca principiile de derulare succesiva a pașilor decizionali.
Ministerul Educației susține falsul
Sesizat de situația folosirii fără bază legală a denumirii, Ministerul Educației Naționale răspunde că denumirea unității este reglementată prin HG 735/2018. Doar că aici se vede clar că este doar UMFST, fără George Emil Palade. Astfel, MEN induce în eroare absolvenții prin diplomele oficiale, dar și autoritățile prin utilizarea unei denumiri inexistente oficial.
Ceasul Cetății a vorbit cu câțiva absolvenți, care au trecut pe diplomă UMFST George Emil Palade. Ei nu știu care sunt acum repercusiunile pentru că au un document pe care se află o denumire ilegală. Un avocat consultat de noi ne-a spus că absolvenții nu vor avea nicio problemă în a folosi diplomele, chiar dacă este trecut un nume ce nu are denumirea exactă.
Ce spune rectorul Leonard Azamfirei
Pe scurt, rectorul Leonard Azamfirei (și senator PSD) ne-a comunicat că suntem în eroare și că există o hotărâre de guvern, dar n-a precizat care, lucru pe care-l așteptăm. Din verificările noastre din ultimele trei săptămâni, HG de schimbarea denumirii nu există.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button