back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,59
GBP
5,84
24.8 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,59
GBP
5,84
24.8 C
Târgu Mureș
VeștiUMFST se folosește ilegal de George Emil Palade (2)

UMFST se folosește ilegal de George Emil Palade (2)

Data:

Recent, Ceasul Cetății a arătat cum transformarea UMF în UMFST George Emil Palade nu are nicio bază legală. Singura decizie de adăugarea numele celebrului român este o hotărâre a senatului universității. Una care nu poate produce efecte, dacă nu are susținerea unei HG. Iar guvernul n-a decis niciodată așa ceva, cu toate că Ministerul Educației invocă o hotărâre care n-are nicio legătură.

Recapitularea HG-urilor

Pentru neavizați poate părea complicat și obositor, dar menționarea hotărârilor arată pas cu pas cum s-a făcut și cum trebuia,

HG 26/2017 – funcționarea și organizarea MEN (anexa 3 – pozitiile 42 UPM si 43 UMF TgM).

HG 735/2018 – tabel coloana stângă de pe prima pagină – mențiunea modificărilor „Denumirea unitatii” – exclusiv prin HG;

HG 735/2018 – nota fundamentare – explicații oficiale de modificare „Denumirea unitatii” (un exemplu relevant este cel legat eliminarea ghilimelelor la Politehnica București sau la Politehnica Timișoara). Aici observăm la „Denumirea Unitatii” – U.M.F.S.T. (documentul oficial HG este fără numele lui George Emil Palade);

Hotărârea Senatului nr. 3 din 15.01.2019 este singura decizie pentru introducerea numelui George Emil Palade în denumirea unității, fără oficializare prin HG.
HG 326/2019 – nu introduce noua „Denumire a Unitatii” ca articol explicit, ci utilizează direct titulatura completată cu numele propriu al savantului român în capul de tabel (pag 108).
De la hotărârea Senatului, în intervalul 15 ian 2019 și până la 23 mai 2019, când a fost aprobat prin HG 326/2019, nomenclatorul domeniilor/specializărilor/programelor nu există o altă hotărâre de guvern care să modifice „Denumirea Unității” la UMFST prin adăugarea numelui „George Emil Palade”, dar acest nume este utilizat fără drept în capul de tabel (HG326/2019 pag 108).
Acceptul urmașilor a venit după decizia Senatului
Pentru a folosi numele, UMFST avea nevoie de acceptul urmașilor, care a fost primit la final de ianuarie 2019. Așadar, pe 15 ianuarie, când a decis Senatul UMFST, nu exista un accept formal din partea urmașilor. Astfel ca legal nu putea fi introdusă o astfel de propunere, deoarece hotărârile Senatului luate în baza autonomiei universitare nu pot încalca principiile de derulare succesiva a pașilor decizionali.
Ministerul Educației susține falsul
Sesizat de situația folosirii fără bază legală a denumirii, Ministerul Educației Naționale răspunde că denumirea unității este reglementată prin HG 735/2018. Doar că aici se vede clar că este doar UMFST, fără George Emil Palade. Astfel, MEN induce în eroare absolvenții prin diplomele oficiale, dar și autoritățile prin utilizarea unei denumiri inexistente oficial.
Ceasul Cetății a vorbit cu câțiva absolvenți, care au trecut pe diplomă UMFST George Emil Palade. Ei nu știu care sunt acum repercusiunile pentru că au un document pe care se află o denumire ilegală. Un avocat consultat de noi ne-a spus că absolvenții nu vor avea nicio problemă în a folosi diplomele, chiar dacă este trecut un nume ce nu are denumirea exactă.
Ce spune rectorul Leonard Azamfirei
Pe scurt, rectorul Leonard Azamfirei (și senator PSD) ne-a comunicat că suntem în eroare și că există o hotărâre de guvern, dar n-a precizat care, lucru pe care-l așteptăm. Din verificările noastre din ultimele trei săptămâni, HG de schimbarea denumirii nu există.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

O româncă a câștigat Top Model of the World

Concursul Top Model of the World a fost câștigat...

(P) Rodica Baciu: În fruntea consiliului local avem nevoie de un bun negociator!

Rodica Baciu: În fruntea consiliului local nu avem nevoie...

(P) Vântu (AUR): Prioritatea noastră este infrastructura

Pe primul loc în programul de guvernare al candidatului...

VIDEO. Delta secretă din Târgu Mureș

Aproape de centrul orașului-bijuterie Târgu Mureș, la circa cinci-șapte...