Pe 24 septembrie 2018, rectorul Leonard Azamfirei a transmis un mesaj către toate cadrele didactice de la fosta UMF Târgu Mureș. Atunci a fost confirmată absorbția Universității Petru Maior. Nicăieri nu este pomenit numele singurului român care a câștigat premiul Nobel: George Emil Palade. Cu toate că nu există nicio hotărâre legală de care să știm, din 2019, titulatura este folosită în ghilimele după UMFST. Există doar decizia Senatului de modificare a numelui cu adăugarea “George Emil Palade”, dar nu și hotărâre de guvern pentru schimbarea (potrivit Anexei 3 a HG 26/2017 pentru Organizarea si funcționarea MEN), cu denumirea completată cu numele savantului român. Redăm mesajul și apoi facem istoricul acestui eveniment, care aruncă o pată peste deciziile universității.
Mesajul esențial al rectorului
”Stimati colegi,
Va informez ca, in urma publicarii in Monitorul Oficial a Hotararii de Guvern nr. 735/2018, s-au finalizat procedurile juridice de comasare a Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures (UMFTGM) cu Universitatea “Petru Maior” din Targu Mures (UPM). Incepand cu data de 20 septembrie 2018, denumirea oficiala a Universitatii de Medicina si Farmacie din Targu Mures devine Universitatea de Medicina, Farmacie, Stiinte si Tehnologie din Targu Mures (UMFST). Denumirea in limba engleza devine University of Medicine, Pharmacy, Sciences and Technology of Targu Mures.
Toate structurile academice si administrative ale UPM devin parte integranta a UMFST, administratiile celor doua universitati care au fuzionat incepand deja activitatile specifice de organizare a activitatii in noua forma de organizare.
In actuala sa structura, UMFST are 10726 studenti (in programele de studii de licenta, master, doctorat, rezidentiat si alte forme de pregatire), 35 programe studii de licenta, 33 programe de masterat si 7 domenii de doctorat. Personalul UMFST numara in prezent 1233 angajati din care 739 cadre didactice si 494 persoane incadrate ca personal didactic auxiliar si nedidactic.
Principalele preocupari a conducerii UMFST in perioada imediata sunt legate de demararea in bune conditii a noului an universitar, rezolvarea problemelor administrative stringente pentru a mentine functionalitatea noii structuri academice si armonizarea principalelor reglementari care guverneaza functionarea universitatii.
Punerea in practica a procesului de fuziune are la baza hotararile celor doua senate, documente publice care contin prevederi concrete agreate de ambele
universitati”.
Cum s-a ajuns aici? Printr-o hotărâre ilegală
În aprilie 2018, senatul UMF decide fuziunea fără cvorum. Mai exact, hotărârea a fost luată de 36 de membri activi din totalul de 59. Au fost adăugați trei suplimentar, dar nici ei nu puteau fi validați fără cvorum. Oricum, chiar și cu 39 nu se atinge 2/3 din 59. Conform regulilor juridice, 40 de membrii prezenti era cifra minimă (instanta de judecată nu s-a pronunțat pe acest aspect al procesului deschis de cadrele didactice maghiare, ba chiar contrar oricăror concepte legale a fost admisă excepția de lipsă de interes invocata de UMF).
Având în vedere aceste date esențiale, contractul de fuziune în fata notarului (menționat în Nota de fundamentare a HG 735/2018 de completare a HG 26/2017) poate fi considerat fals în acte, pentru că ședința senatului UMF Târgu Mureș nu a avut cvorum. Mai mult, procesul verbal nu este semnat de cancelarul senatului la acea data, prof.dr. Monica Monea, care și-a înaintat demisia pentru a nu semna acest act, deoarece era responsabilitatea ei directa. Fără semnătura ei putem discuta despre o nouă ilegalitate.
Notă. În partea a doua veți vedea cum reacționează administrația prezindențială și cum Ministerul Educației intră în hora ilegalităților. Apoi, așteptăm desigur răspunsul rectorului Azamfirei, pe care-l vom publica integral.
Legalitate la rectorul pe viata, da, dumnezeu il vede .