DezvăluiriPrim-plan

Teroarea familiei Moga (2): descinderea polițiștilor

A doua zi după articolul din Ceasul Cetății privind familia Moga, cinci mașini de poliție au ajuns în localitatea Lăureni, de sub administrația orașului Miercurea Nirajului, pentru a ancheta o parte dintre dezvăluiri. Pe scurt, reamintim că familia Moga (formată din Cristian – pompier, Camelia – soția sa, și Viorica-mama militarului) au mai multe oi, pe care le pasc oriunde și când vor, chiar și pe proprietatea altora, iar sute de reclamații privind încălcarea spațiului privat, atacul câinilor turmei asupra animalelor de companie și uciderea lor, plus amenințările la adresa celor care sesizează au condus către amenzi, dosare penale și procese. De 10 ani povestea se repetă.

Citeste si

Razia poliției și amenzile

Câteva mașini de poliție au mers la stâna familiei Moga a doua zi după publicarea dezvăluirilor, fapt unic pentru localitatea Lăureni, unde cei care trăiesc acolo nu au văzut niciodată atâtea autoturisme ale polițiștilor. În primă fază, au fost verificați câinii care duminică au ucis o căprioară pe terenul unui localnic, după ce au hăituit-o. Sursele noastre ne-au spus că au fost aplicate două amenzi Cameliei Moga, proprietara în acte a turmei, pentru că nu erau cipați și vaccinați câinii. Este un prim pas, de care nu s-a sinchisit prea mult stăpâna oilor. E obișnuită, iar contestarea sancțiunilor a devenit un obicei. Primăria orașului Miercurea Nirajului are câteva procese pe rol din această cauză, pentru că nu sunt achitate amenzile privind încălcarea perioadei de pășunat și a locului în care erau duse oile, pe terenul oamenilor în multe cazuri. Primarul Sandor Toth ne-a declarat că se luptă de doi ani cu familia Moga, de când a obținut fotoliul de edil, și că știe de alte fapte care încalcă legea, așa cum a declarat în prima parte a dezvăluirilor. Foto: Prima mașină care s-a întors de la descindere.

Raportul aparent complice al veterinarului

Amenzile sunt legale, dar curioase dacă privim un raport al DSVA Mureș (Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor), care, tot la o sesizare din 20202, a constatat prin dr. Marius Tilincă faptul că nu este încălcată legislația (facsimil). Mai exact, veterinarul a întocmit un proces verbal prin care susține că totul este în regulă la stâna familiei Moga, dar răspunsul către reclamant a fost trimis la trei luni de la sesizare. Lucru infirmat ieri de polițiști, care au dat două sancțiuni. Vom reveni când vom obține declarația veterinarului, care momentan ne-a spus că trebuie să verifice și ne așteaptă la birou după ce va ieși dintr-o ședință.

Update: După două ore, dr. Tilincă ne-a spus că nu-și amintește exact cum a identificat câinii, dacă i-a zis veterinarul orașului Miercurea Nirajului, a aflat din studierea carnetelor de sănătate sau cu aparatura din dotare. A promis că va reveni când își va găsit raportul detaliat. Între timp, am aflat de la REX (registrul unde sunt înregistrate toate animalele) că acei câini din poveste există pe numele pompierului Cristian Moga, dar doar cinci. Asta în situația în care doar cu o turmă sunt mai mereu șapte patrupede de protejare și mânare a oilor. Și nu ni s-a comunicat încă din ce perioadă figurează cei cinci câini. Vom afla și vom reveni.

Ilegalitatea continuă și astăzi

De dimineață și pe ploaie, azi, 11 noiembrie, Camelia Moga și-a scos turma la pășunat, fapt ilegal, care contravine legislației ce stabilește perioada (pe 25 noiembrie se încheie până în primăvară). Unul dintre localnici a sunat la Poliția Locală, iar un echipaj de poliție a venit din nou să verifice informația, care s-a confirmat, iar agentul a aplicat sancțiunea. La fața locului a apărut și pompierul Cristian Moga, care a țipat la polițistul local Istvan Bodo. Legat de capul familiei, Parchetul Militar Târgu Mureș și Parchetul Militar Cluj au deschis două dosare penale. Vom reveni și asupra acestui aspect în episoadele următoare.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Un comentariu

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button