back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
21.4 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
21.4 C
Târgu Mureș
spot_img
Prim-planTeroarea familia Moga (1); invazia oilor

Teroarea familia Moga (1); invazia oilor

Data:

Cețoasă, teroarea plutește peste opt localități din județul Mureș, dintre care un oraș, când se aude de familia Moga. Și nu se întâmplă de ieri, ci de un deceniu. 10 ani în care procurorii militari, polițiștii, primarii și nici justiția nu sunt obstacole pentru cei din familia pomenită. În acest ținut, proprietatea este ceva iluzoriu, dacă stăpânii Moga au un interes.

Orașul fără putere

Circa șapte mii de persoane locuiesc în Miercurea Nirajului, un oraș care cuprinde încă șapte localități. Lăureni este una dintre ele, unde Cristian Moga a decis să-și facă stână. Nu e vreun politician plin de molii, ci un pompier de la ISU Mureș. În acte, soția Camelia este cea care stăpânește peste mii de oi, care an de an pasc ilegal pe terenurile oamenilor. Și localnicii s-au revoltat, așa că au trimis peste 1000 de plângeri la poliția locală și poliția orașului. Nu doar scris, ci cu filmări și fotografii în ziua în care au văzut că pământul le este călcat de turmă ca de tătari pe vremuri. Nu se pot opune pentru că sunt amenințați cu bătaia sau cu câinii care fac ravagii printre animalele de companie și cele sălbatice (aici e știrea cu uciderea unei căprioare). Ba chiar și animalele domestice sunt atacate de câinii care umblă slobozi prin oraș.

Primarul: Ne judecăm de ani buni, dar…

După ce am studiat zeci de filme, am vorbit cu primarul Sandor Toth, iar el s-a scuzat elegant că nu poate face mai mult. ”Este adevărat că trăim într-un oraș asediat de familia Moga. Ni se reclamă o groază de încălcări ale legii, iar noi dăm amenzi, iar ei le contestă, că au un avocat renumit, apoi se tot amână un verdict final. Au avut dosar penal până și la Parchetul Militar, dar s-a finalizat cu NUP. Nu plătesc amenzile, dar pasc oile unde vor, dar nu doar asta. Ni s-a reclamat că mai multe pisici au fost ucise de câinii familiei Moga, dar și alți câini au sfârșit așa. Aud că umblă cu mașini neînmatriculate, dar pentru acești oameni legea pare o glumă”, ne-a declarat primarul Toth, recunoscând că e tot ce poate face administrația locală.

L-am întrebat pe primar de ce nu confiscă ovinele și nu-i reține poliția pe cei care încalcă proprietatea oamenilor. Ne-a răspuns că doar după o decizie definitivă a instanței, iar pe asta nu o are.

Foto: În imagine, o iapă și mânzul sub atacul câinilor familiei Moga.

Poliția anchetează degeaba

Polițiștii au fost sesizați de faptul că turma lui Moga încalcă proprietatea oamenilor, că dulăii familiei ucid animalele de companie, că oamenii sunt amenințați cu moartea (foto: Cristian Moga venind cu canistra cu benzină și amenințând că dă foc casei familiei Ureche pentru că a fost reclamat), că fiul de 7 ani conduce utilaje agricole prin localitate (video) șamd. Totul este filmat, înregistrat audio, fotografiat și asumat de localnici. Uneori se dau amenzi sau există sancțiuni disciplinare, dar familia plătește rar. Cea mai dură sancțiune a fost mutarea lui Cristian Moga de la ISU Mureș la…Miercurea Nirajului, asta în momentul în care a fost surprins că sacrifică oi în incinta unității. Adică acasă. Sătenii ne-au lămurit misterul: sunt polițiști care au oi la stâna celui pe care-l reclamă. Inclusiv un fost șef de poliție de la Miercurea Nirajului, dar nu este singurul.

Ciobanii de ocazie se plâng

Potrivit înregistrărilor video, îngrijitorii turmelor recunosc că lucrează la negru, că sunt înfometați și bătuți de familia Moga, care îi direcționează unde să pască oile, pe terenul altor oameni, dar și când. Nu există perioadă legală pentru Moga, chiar dacă e stabilită legal. Chiar și în noiembrie și decembrie ei pasc oile pe proprietatea vecinilor, distrugând împrejmuirea și ignorând avertismentele. Au fost depuse plângeri la aproape toate instituțiile, dar acestea pasează problema fierbinte de la una la alta și ajunge într-un final tot în curtea celor care locuiesc în Miercurea Nirajului.

Ce zice Camelia Moga, stăpâna din acte

Chiar dacă pare o glumă, ca știrea de zilele trecute când oile au mâncat florile din fața Academiei de Poliție, nu este. Teroarea la care sunt supuși locuitorii din zona orașului este reală, iar ea are loc zi și noaptea. Din fața teancului uriaș de documente, am sunat-o pe Camelia Moga pentru a ne spune punctul ei de vedere. Am fost avertizați că vom fi înjurați și amenințați, dar nu s-a întâmplat. Ne-a salutat, a ascultat prima întrebare, apoi a închis liniștită telefonul. Probabil s-a gândit că dacă autoritățile de stat nu se pot atinge de familia Moga, de ce s-ar sinchisi de presă.

Ceasul Cetății nu se va opri la acest prim articol și nici când va primi răspunsuri evazive de la instituții, care sperăm să se autosesizeze, ci va continua cu un serial de filme până când cineva din statul român se va trezi.

 

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri. Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv. Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...

Start pentru construcția Institutului Inimii, proiect marca Horațiu Suciu

Datorită prof. dr. Horațiu Suciu, Târgu Mureș va beneficia...

Patrioții de pe stadion și scârba națională

Sportul reușește miracolul de a aduna poporul la un...

Meciul care a făcut istorie: România-Ucraina 3-0

Victorie de astăzi a făcut istorie pentru echipa națională...