Prim-planVești

Într-un final, primarul s-a ținut de cuvânt

După două luni și jumătate de când a promis că va monta un indicator trilingv lângă bustul lui Ioan de Hunedoara, primarul Soós Zoltán a reușit să instaleze textul, doar după ce i s-a solicitat de deputatul AUR Dan Tanasă. Apoi a venit cu comunicatul de presă, ca o mare realizare la trei luni și o săptămână de la inaugurare. Lucru care ar fi trebuit să se întâmple atunci, pe 30 iulie. Redăm informația transmisă mai devreme de Primăria Târgu Mureș.

Citeste si

Deputatul AUR, domnul Dan Tanasă, a trimis o solicitare de informații către primarul Soós Zoltán privind bustul voievodului Ioan de Hunedoara amplasat în Cetatea din Târgu Mureș, la care dăm următorul răspuns cu caracter oficial:

 În data de 30 iulie 2022 a fost inaugurat, în Cetatea Medievală Târgu Mureș, bustul voievodului transilvănean Ioan de Hunedoara, monument realizat de sculptorul Bocskay Vince și donat Municipiului Târgu Mureș de Cercul de Profesori BatthyányAșa cum am mai precizat anterior, documentația privind aprobarea bustului precum și a formei și inscripției acestuia, a obținut avizul Ministerului Culturii, prin Comisia Națională pentru Monumente de For Public și Comisia Zonală de Monumente Istorice Sibiu.

 În memoriul de prezentare se menționează următoarele caracteristici pe care statuia trebuie să le îndeplinească: Pe soclul de piatră, pe latura din față se va inscripționa numele lui Iancu de Hunedoara, în limba latină  Iohannes de Hunyad, și data victoriei istorice de la Belgrad, 1456. Pe latura posterioară a soclului apare denumirea asociației donatoare din Budapesta PROFESSZOROK BATTYHANY KÖRE, 2022  în limba română – CERCUL PROFESORILOR BATTYHANY 2022, anul inaugurării. Inscripțiile de pe soclu vor fi gravate în piatra din care a fost executat”.

 Complementar acestui bust, lângă statuie a fost amplasat un panou informativ, pe care domnul deputat chiar l-ar putea vedea dacă dorește, ce conține informații și date istorice despre Ioan de Hunedoara și epoca sa, în limbile română, maghiară și engleză, cu următorul text: Ioan de Hunedoara (1407  11 august 1456, Zemun) a fost o personalitate dominantă a istoriei secolului al XV-lea, fiind Guvernator al Regatului Ungariei timp de șase ani, începând din 1446.

Renumit strateg militar și conducător de oști, acesta își câștigă o binemeritată și eternă reputație în războaiele duse împotriva turcilor, odată cu asedierea Belgradului la data de 22 iulie 1456, prin învingerea oștii lui Mahomed al II-lea. 

În cinstea victoriei sale, în fiecare zi la ora 12, clopotele tuturor Bisericilor catolice din lume răsună în toată Europa, amintind lumii creștine de triumful său asupra Imperiului Otoman. Victoria de la Belgrad a consolidat puterea lui Ioan de Hunedoara și a prilejuit totodată urcarea pe tron a fiului său, regele Matia Corvin, născut la Cluj.

Victoriile repetate ale lui Ioan de Hunedoara vor duce la unitatea țărilor creștine din Europa Centrală și de Est, în luptele duse împotriva Imperiului Otoman, maghiarii, românii, sârbii, croații și germanii luptă sub un singur steag. Sub domnia sa se instalează Renașterea în Europa Centrală.

Ioan de Hunedoara a fost un mare susținător al creștinătății, turnul Bisericii din Cetatea Târgu Mureș fiind construit grație contribuției sale financiare.”

 Pentru exemplificare alăturăm câteva fotografii ale panoului. Punctul nostru de vedere va fi, de asemenea, comunicat oficial, așa cum a solicitat deputatul Dan Tanasă”.

Notă: Inscripția este montată recent, după cum se observă anotimpul din imagini. Luni de zile acel panou nu a avut nimic.

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button