Conform datelor calculate de specialiști, orașul Târgu Mureș ar avea o suprafață peste cea stabilită de OMS. Pe hârtie. Iar verdele este umbrit de poluarea venită de la trafic și din zona combinatului, pentru că altfel cetățenii n-ar putea beneficia de o lege care le permite să se pensioneze mai repede. Publicăm datele furnizate de municipalitate, care a preluat informația de la altă instituție.
Comunicatul primăriei
”Potrivit unui studiu făcut public de către Institutului Național de Statistică zilele trecute, suprafața verde pe cap de locuitor în Târgu Mureș este de 57,4 mp, fiind în topul marilor orașe verzi din țară.
Analizând comparativ datele din ultimii ani, tendința este de creștere susținută a suprafeței verzi în mediul urban.
Uniunea Europeană recomandă un minimum de 26 de metri pătrați, în timp ce Organizația Mondială a Sănătății 50 de metri pătrați/cap locuitor.
Primăria Târgu Mureș și-a propus, ca zone verzi din oraș să fie reconfigurate și, de asemenea, suprafața acestora să se mărească.
Inițiativa „Adoptă un spațiu verde” inițiativa primarului Soós Zoltan, a fost primită cu entuziasm de către târgumureșeni, iar peste 80 % dintre cei care au răspuns chestionarului online au fost de acord cu un astfel de proiect, prin care parcurile sau spațiile verzi din oraș pot fi adoptate de companii, ONG-uri sau asociații de proprietari și reamenajate și modernizate.
Peste 50% dintre cei chestionați își doresc parcuri curate, zone de agrement, piste pentru biciclete, zone de odihnă bine întreținute, cu multă vegetație și mobilier modern și pun accentul pe iluminatul modern al spațiilor verzi și al parcurilor.
De asemenea, un alt mare proiect la care lucrările au început deja este cel al noului parc Green Park Substejeriș, care se va întinde pe 4 ha de teren neutilizat din cartierul Tudor. Scopul acestui proiect este de a oferi târgumureșenilor un nou spațiu verde îmbinat cu alte spații suplimentare de petrecere a timpului liber, distracție și sport.
Noul spațiu verde din oraș va avea o alee pietonală suspendată, panoramică, un teren de joacă pentru copii, o pistă de alergare cu suprafață de tartan, alei pietonale pavate cu piatră natural și o scenă pentru spectacole. Se va amplasa mobilier urban precum bănci noi, pergole, stâlpi de iluminat, cișmele, un rastel de biciclete, un punct de informare turistică precum și un spațiu special dedicat animalelor de companie.
Green Park Substejeriș este finanțat din fonduri europene, având o valoarea eligibilă de 14.533.963 lei.
Conform planurilor noastre, noul loc verde din oraș va fi disponibil din 2023 și suntem convinși că va deveni o zonă populară de recreere, divertisment și sport pentru locuitorii din Târgu Mureș și nu numai!
Serviciul Relații Interne și Internaționale”.