back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,96
USD
4,54
GBP
5,79
23.7 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,96
USD
4,54
GBP
5,79
23.7 C
Târgu Mureș
spot_img
VeștiSoluțiile unui specialist în medicina de dezastru

Soluțiile unui specialist în medicina de dezastru

Data:

Într-un lung și interesant interviu, un medic militar specializat în medicina de dezastre a vorbit despre soluțiile pe care le vede pentru stoparea valului 4 și greșelile care s-au făcut. Printre altele, Dan Mănăstireanu consideră că e nevoie de lockdown, rechiziționarea spitalelor private, vaccinarea obligatorie a personalului care poate transmite boala și a celor care sunt în categoria de risc, dar și redeschiderea spitalelor pentru pacienți non-covid, plus testarea la îndemâna oricui.

Dan-Ioan Mănăstireanu a fost medic militar cu specializare în ATI și medicină de urgență, cu misiuni pe fronturile din Somalia și Kosovo. A fost directorul Spitalului Elias și director-adjunct al Spitalului Militar, unde a înființat, în 1999, Unitatea de Primiri Urgențe. Este profesor la Universitatea din București, unde predă medicină de dezastru, fiind unul dintre puținii specialiști ai României în acest domeniu.

Reporter: Cum apreciați situația sanitară din România? 

Dan-Ioan Mănăstireanu: E un dezastru medical și ar trebui gestionat după legile medicinei de dezastru, care nu e medicină, e planificare și organizare. Momentul planificării a trecut, acum trebuie să ne organizăm.

– Care ar fi primul pas?

În primul rând, ar trebui instituit un grup de acțiune, cu puteri executive depline, pentru că în medicina de dezastru nu există democrație, ci numai dictatură. Dictatura bunelor intenții. Acest grup ar trebui să fie sub comanda exclusivă a președintelui țării, așa cum este în Statele Unite.

Cine ar trebui să facă parte din acest grup?

Specialiști în medicină și, în special, în medicina de dezastru, pentru că avem în țară câțiva oameni care se pricep. Atenție, acești specialiști nu trebuie să fie compromiși în niciun fel. Politicul nu-și are locul aici. Este nevoie de oameni care nu produc neîncredere în rândul cetățenilor, este nevoie de profesioniști, inclusiv de un preot cu har, care poate să câștige sufletele oamenilor.

Cum vi se par măsurile luate de autorități în valul patru, dar și în ce privește pregătirea lui? Unde s-au făcut greșeli?

Nu cred că acum este momentul și nici nu mai avem timp să mai criticăm pe unul sau pe altul. Nu putem să criticăm niște oameni care nu se pricep, n-au studii. Important e să vorbim despre ce se poate face de acum înainte.  Ar trebui o inițiativă de includere a spitalelor private în acest efort de a combate pandemia, pentru că și ele fac parte din sistemul medical românesc (continuarea interviului).

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

În sfârșit se face curățenie!

Viceprimarul Kovacs Levente a anunțat pe pagina sa că...

Șoomer

Tribunalul Mureș a respins contestația primarului Zoltan Soos privind...

Surse: un consilier al primarului Soos îi cheamă pe susținătorii săi la tribunal

Update: S-a amânat pentru luni, pe motiv că instanța...

Jurnaliștii fierți pe comunicate de presă și bani publici

Despre presa din Târgu Mureș. O operație pe viu...