Prim-plan

Soluții pentru evitarea plăților uriașe la factura de gaze

Chiar dacă anul nu s-a încheiat, principalii furnizori de gaze naturale i-au notificat pe clienți că se scumpesc cu procente semnificative. E.on cu 46%, iar Engie cu 42%. Cele două companii străine au ajuns să impună prețurile după ce au cumpărat bucăți din fostul Distrigaz de la statul român.

Sunt doar două soluții certe în această situație: schimbarea furnizorului (n.r. lucru dificil uneori, pentru că unii distribuitori nu au punct de lucru în Târgu Mureș, ca exemplu) sau sesizarea Protecției Consumatorului. O a treia variantă (incertă însă) e ca guvernul să compenseze 40% din factură. Dacă planul guvernamental va deveni OUG, atunci 13 milioane de români ar putea fi salvați de la plata unor facturi uriașe.

Ministrul energiei, Virgil Popescu, a făcut câteva declarații la finele lui august legat de această scumpire peste noapte, când contractele bătute-n cui pe un an sunt afectate de majorări înainte de termen. „ANPC poate să verifice şi poate intra foarte bine pe oferte înşelătoare, nu poţi să minţi oamenii, iar ANRE poate să intre şi să amendeze cu până la 5% din cifra de afaceri pentru că nu putem accepta ca odată ce ai făcut o ofertă fermă pe un an să te trezeşti că o schimbi că aşa ţi se pare ţie, mai ales că toţi furnizorii de-a lungul timpului, chiar dacă într-un an să zicem, au făcut pierdere, această pierdere a fost recuperată în următorii cinci ani tot prin tarife”, a afirmat Virgil Popescu.

Același lucru se întâmplă și la capitolul energie electrică, scrie Libertatea.

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button