9.3 C
Târgu Mureş

S-a bășit democrația

De citit

Mai multe

Trei probleme sunt ridicate de asaltul din Capitol Hill.

Povestea. Ar fi trebuit să fie o formalitate confirmarea lui Joe Biden ca președinte al SUA. N-a fost, pentru că Trump a vrut o ieșire spectaculoasă în decor și a acuzat că a fost furat, îndemnând astfel oamenii să-i salveze onoarea. Și ei au sărit să facă imposibilul: să mențină un președinte în funcție cu bâta.

Probleme.

1. Securitate incredibil de slabă. Serviciile secrete, polițiștii și paznicii din Capitol au reacționat ca-n filmele cu proști. Alea în care nu puteai crede că niște teroriști ar putea ocupa Casa Albă sau parlamentul. Ei bine, se poate și intrușii au fost niște oameni simpli, nu înarmați. Altfel, reprezentanții poporului ar fi fost uciși fără milă. Evenimentele din această seară au arătat că națiunea cea mai puternică din lume este extrem de slabă.

2.  Lipsa inteligenței fanilor lui Trump. Nu înțeleg cât creier au avut acești americani de au intrat în Capitol Hill. Încă mă întreb dacă au crezut măcar o secundă că pot schimba votul popular cu violența.

3. Epoleții democrației. Ei bine, ei au fost smulși azi de pe umerii Americii. Nu mai poți vorbi despre un simbol al democrației când o parte din popor vrea să-și impună președintele cu forța, violând spațiul unei instituții vitale pentru țară, apoi o altă parte din popor (de data asta din partea autorităților incompetente) au lăsat ca invazia să ajungă la un nivel nemaiîntâlnit.

În concluzie, democrația s-a cam stricat în America. Li s-a urcat la cap imaginea creată de PR și au ajuns la expresia neaoșă românească: s-a bășit mireasa. La ei a se citi democrația. Încrederea în autoritățile americane a scăzut drastic la nivel internațional, iar imaginea despre poporul cultivat în spiritul democratic s-a evaporat. E păcat că au călcat istoria în picioare și munca unor oameni foarte buni pe PR. Desigur, Biden va fi instalat oficial pe 20 ianuarie, iar Trump va avea probleme mari pentru această mascardadă terminată cu răniți și un deces. E posibil să vedem astfel în pușcărie primul președinte american. Ceea ce a făcut el se numește lovitură de stat. Bine, o tentativă penibilă, mai exact.

- Advertisement -
- Advertisement -

Aboneaza-te la newsletter. Introduceti adresa de email in campul de mai jos:

Un serviciu oferit de FeedBurner

Leave a Reply

Ultimele articole

Top articole