Prim-planVești

Rectorul veșnic se pregătește de al patrulea mandat

Vânzoleală mare la UMFST George Palade din Târgu Mureș: astăzi se votează la referendumul pentru metoda de alegere a rectorului. Mai exact: prin vot al celor angajați pe perioadă nedeterminată sau să fie ales de o comisie, ca la ultimele alegeri.

Citeste si

În proporție de 99,9% se va alege iar varianta comisiei, iar candidatul surpriză va fi tot Leonard Azamfirei, rector de două ori la UMF și o dată la UMFST. Deci, domnul senator PSD se pregătește pentru al patrulea mandat. Așteptăm și confirmarea oficială a domniei sale, iar cititorilor le rămâne să caute pe site despre personalitatea marcantă a orașului.

Între timp, ca o scurtă recapitulare a schemei prin care un rector poate deveni veșnic pe funcție, până când legea îl va despărți de scaun. Legea prevedea că funcția poate fi deținută doar pentru două mandate neîntrerupte. Acest cuvânt cheie a dus la al treilea mandat, plus redenumirea universității. Fapt care poate avea loc din nou printr-o nouă unificare cu o altă universitate. Desigur, dacă între timp legea nu va fi modificată în sensul că un rector poate sta pe jilț până decide să se retragă. Și o astfel de poveste nu este unică în țară, ci o practică a rectorilor care doresc să-și păstreze beneficiile.

Update: Rectorul Azamfirei ne-a răspuns că are timp să se decidă dacă va candida până în ianuarie. Și surpriza printr-o declarație a domeniei sale după finalizarea referendumului:

  • “Pentru a treia oară consecutiv, comunitatea universitară de la UMFST ‘George Emil Palade’ Târgu Mureş decide ca desemnarea rectorului, pentru mandatul 2024-2029, să se facă prin concurs public şi nu prin votul universal. Deşi fiecare variantă este prevăzută de lege, opţiunea depusă cu largă majoritate este o confirmare a alinierii universităţii la mecanismele de desemnare a rectorului pe care le aplică marile universităţi din întreaga lume. Suntem cred, unici, în peisajul universitar românesc, dar suntem consecvenţi la nivel de universitate, unde toţi colegii îşi doresc un mediu universitar modern şi o administraţie eficientă. Le mulţumesc tuturor colegilor care au participat un număr aşa de mare la referendum, pentru ca rezultatul să aibă legitimitate”.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button