back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,97
USD
4,57
GBP
5,81
14.8 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,97
USD
4,57
GBP
5,81
14.8 C
Târgu Mureș
VeștiReacție AUR la bustul lui Iancu de Hunedoara fără nume în română

Reacție AUR la bustul lui Iancu de Hunedoara fără nume în română

Data:

Într-un comunicat de presă, AUR Mureș sancționează decizia municipalității de a inscripționa pe bustul lui Iancu de Hunedoara numele așa cum îl cunosc maghiarii. Monumentul urmează să fie prezentat publicului pe 30 iulie la cetatea medievală. Redăm mesajul partidului, iar la final invitația Primăriei Târgu Mureș.

În toată România este IANCU DE HUNEDOARA, la Târgu Mureș este „Iohannes de Hunyad”

 Limba română călcată în picioare din nou la Târgu Mureș, unde primarul Soos Zoltan amplasează statui pe bandă rulantă, desigur fără a afișa numele în limba română! Câți vorbitori de limbă latină mai avem în Târgu Mureș nu știm, dar știm sigur că de la „Iohannes de Hunyad” la „Janos Hunyadi” mai este doar un pas. Același Iancu pus la Belgrad de aceeași asociație din Budapesta are numele în limba sârbă, la Târgu Mureș din păcate limba română nu are voie să apară!

Cum este posibilă această încălcare evidentă a Legii nr. 500/2004 privind utilizarea limbii române în spațiul public? Deși toate actele emise precum  memoriul de prezentare, certificatul de urbanism, documentația tehnică și chiar Hotărârea de Consiliu Local, prevăd „Amplasare bust Iancu de Hunedoara”, observăm că în realitate pe soclu se va prezenta o cu totul altă denumire.

Este inacceptabil că pe tot teritoriul României, pe monumentele închinate acestui personaj istoric să fie specificat în mod corect și legal numele „IANCU DE HUNEDOARA” dar la Târgu Mureș să apara „Iohannes de Hunyad”. Nu știm dacă Târgu Mureș este cumva parte dintr-un alt stat sau face parte dintr-o structură statală separatistă unde limba română și legile din România nu trebuiesc aplicate. Oferim spre exemplu statuile lui Iancu de Hunedoara din municipiul Hunedoara, bustul acestuia din fața Primăriei Hunedoara precum și bustul de pe Aleea Personalităților din Timișoara, iar exemplele pot continua la nesfârșit.

Am solicitat în mod oficial Ministerului Culturii, Academiei Române și Instituției Prefectului intrarea în legalitate și afișarea numelui în limba română! Așteptăm să vedem dacă mai există autorități în țara noastră și dacă vor aplica legea!

 Biroul de Presă

AUR Târgu Mureș”.

Primăria invită presa la eveniment

”Vă invităm sâmbătă, 30 iulie 2022, la festivitatea de inaugurare a statuii lui Iancu de Hunedoara.  Monumentul, realizat de sculptorul Bocskay Vince, a fost donat Municipiului Târgu Mureș de către Cercul de Profesori Batthyány. Acesta va fi amplasat în incinta Cetății Medievale Târgu Mureș, iar ceremonia se va desfășura de la ora 12.00”.

Update: În contradicție cu comunicatul, a doua zi, primarul Soos informează că ne așteaptă la alt bust: Ioan de Hunedoara.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

VIDEO. Vântu: Târgu Mureș seamănă cu rasa Puli

Într-o emisiune de la M9 tv, Cristian Vântu, candidatul...

Emisiune M9 tv despre prestația candidaților

Prima săptămână s-a dus, iar acum este momentul să...

VIDEO. Peste 300.000 de credincioși la Șumuleu Ciuc

Primarul din Miercurea Ciuc, Korodi Attlia, a afirmat că...

Cine e pe primul loc pe buletinul de vot

Vineri dimineață au fost extrase numele candidaților la Primăria...