Vești

Produse salvatoare de 131 de milioane de euro zac în depozitele Unifarm

În timp ce suntem în plin val patru, în depozitele Unifarm zac marfuri vitale de 650 de milioane de lei (puțin peste 131 de milioane de euro), care nu pot fi folosite, fiindcă există o chchiță legislativă. Astffel, în urma ajutorului internațional cerut de România, avem 390 de ventilatoare, 270 de milioane de măști și alte materiale sanitare. Toate se prăfuiesc în depozitele companiei de stat, care a cerut public ca ele să ajungă la Departamentului pentru Situații de Urgență. Pentru acest pas salvator e nevoie însă de o modificare legislativă.

Ce a cerut Unifarm

  • „În vederea concretizării urgente a soluției propuse, în actualul context politic, este necesară aprobarea în regim de urgență, cu amendamente, a OUG nr. 29/2020, astfel încât materialele și echipamentele să ajungă imediat în sistemul sanitar.
  • Situația a fost expusă, în cadrul mai multor audiențe și corespondențe, factorilor care pot contribui la adoptarea unei soluții: Ministerul Sănătății, Primul-ministru, Comisia pentru sănătate publică a Senatului, Consiliul Concurenței, Ministerul Finanțelor, Trezoreria, ANAF, IGSU și DSU.
  • Conducerea interimară a companiei solicită din partea tuturor instituțiilor implicate o mobilizare urgentă și coerentă pentru ca stocul UNIFARM de echipamente și materiale necesare combaterii pandemiei COVID-19 să ajungă în sistemul sanitar cât mai repede”.

Achiziționarea stocului pentru combaterea pandemiei COVID-19 a fost realizată în mod excepțional, iar statul a cheltuit sume considerabile într-o piață volatilă, în perioada stării de urgență din anul 2020, cu o finanțare calificată eronat la acel moment drept credit comercial, iar evoluția ulterioară a prețurilor a cauzat nevandabilitatea și blocarea acestui stoc, a mai precizat compania de stat.

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button