Vești

Primăria va avea propriul serviciu de salubrizare

Pentru că administrația Florea a uitat să stabilească normele de încasare a banilor pentru salubritate, noul primar a declarat că este ilegal să solicite plata retroactivă pentru șase luni. Detalii în comunicatul Primăriei Târgu Mureș.

Citeste si

Primarul municipiului Târgu Mureș, Soós Zoltán, a anunțat joi, 3 decembrie 2020, în ședința extraordinară a Consiliului Local al Municipiului Târgu Mureș, că a propus refacerea Direcției de Salubrizare și Deszăpezire, astfel încât orașul să aibă propriul serviciu de deszăpezire.

În ședința amintită, proiectul de hotărâre privind Regulamentul de instituire și administrare a taxei speciale de salubrizare în Târgu Mureș a fost retras. Primarul Soós Zoltán a prezentat motivele pentru care a fost retras acest proiect: faptul că o colectare retroactivă a taxelor, începând din luna iulie 2020, nu ar fi legală, iar la această oră nu există nici regulament de percepere a acestora. În acest context, operatorul actual de salubritate, firma Sylevy Salubriserv, va primi temporar dreptul de percepere a acestei taxe, urmând ca pe viitor să se reînființeze Direcția de Salubrizare și Deszăpezire a orașului.

“Având în vedere problemele legate de adunarea taxelor retroactiv – care nu este legală – și pentru că nu există un regulament, nici pentru anul viitor, care să prevadă modul în care  trebuie percepute aceste taxe, s-a hotărât retragerea acestui material. Vom face o ședință și vom reda dreptul de percepere a taxei de salubritate firmei Sylevy, care, momentan, este operatorul. Nu avem suficient timp la dispoziție pentru a face regulamentul legal în câteva zile, cu toate aprobările necesare, de aceea revenim la varianta de acum șase luni: firma Sylevy va percepe taxa de la persoane fizice și juridice, urmând ca Primăria Târgu Mureș să achite doar o diferență din taxele de salubrizare. Din păcate, aceasta este una din moștenirile vechiului regim, care nu a făcut să funcționeze aceste servicii foarte importante pentru oraș! Ca urmare, am propus refacerea Direcției de Salubrizare și Deszăpezire a orașului, mult mai eficientă și mai ușor de controlat. Municipiul Târgu Mureș va avea propriul serviciu de deszăpezire, așa cum au majoritatea orașelor din România. Până se organizează această direcție, rămâne contractul încheiat în luna iulie cu firma Sylevy. Revenim mâine cu o soluție în ceea ce privește această situație. Nerezolvarea problemei de taxe și a regulamentului va crea o gaură de 15 milioane în bugetul orașului. Atât despre vechea conducere!”, a declarat primarul Soós Zoltán, în ședința Consiliului Local.

În cadrul aceleiași ședințe, a fost aprobat un proiect de hotărâre privind aprobarea delegării serviciului de deszăpezire pentru sezonul de de iarnă 2020-2021, în regim de urgență, respectând prevederile Legii nr. 98/2016 privind achizițiile publice.

De asemenea, a fost aprobat un proiect de hotărâre privind rectificarea bugetului Unităţii Administrativ Teritoriale – Municipiul Târgu Mureş pe anul 2020. În ce privește salubritatea, directorul economic al municipalității, Ana Năznean, a precizat că sumele alocate s-au diminuat cu 27 de milioane de lei, însă din rezerva bugetară s-a reușit introducerea a peste 4 milioane de lei la acest capitol, totalul pe acest an ridicându-se la astfel la 41.445.843 de lei.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button