back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
spot_img
Prim-planPremieră națională la Clinica de Cardiologie Mureș

Premieră națională la Clinica de Cardiologie Mureș

Data:

La început de weekend a avut loc o premieră națională la Clinica de Cardiologie de la Spitalul Clinic Județean de Urgență din Târgu Mureș, unitatea medicală este prima din România care asigură tratamentul intervențional al pacienților cu risc foarte ridicat, printr-o pompă cardiacă percutantă de nouă generație. Doi pacienți considerați inoperabili au fost salvați prin intervenția prof. dr. Imre Benedek și a echipei sale, lucru imposibil fără noile dispozitive. 

La Clinica de Cardiologie din cadrul SCJU Târgu Mureș a demarat din februarie programul de asistare mecanică circulatorie a tratamentului intervențional complex, la pacienții cardiovasculari cu risc foarte înalt.

Astfel, s-au efectuat primele două astfel de proceduri complexe, care au constat în plasarea în inimă, pe cale percutană, a unor pompe de suport mecanic circulator (iVAC 2L System), cu rolul de a facilita procedurile cu risc foarte înalt. Acestea pompează sângele din ventricol în aortă, în sincron cu ritmul natural al pacientului, permițând desfășurarea intervenției cu un back-up circulator, care asigură stabilitatea hemodinamică în cursul intervenției de revascularizare complexă.

Întrega procedură s-a desfășurat pe cale intervențională, prin abord femoral, fără a fi necesară anestezia generală. Cei doi pacienți care au beneficiat de aceste intervenții, considerați până acum inoperabili, sufereau de afectare tricoronariană severă și de trunchi principal, cu multiple comorbidități.

Practic, prin introducerea acestei acestei tehnici în premieră, pacienții au primit o a doua șansă la viață. Prof. Dr. Benedek Imre, operatorul principal care a efectuat și coordonat intervențiile și totodată președinte al grupului de lucru al acțiunii prioritare pentru Infarct Miocardic Acut a Ministerului Sănătății, este și cel care a introdus această metodologie în România, prin modificarea legislației AP-IMA, ce a permis achiziționarea dispozitivelor amintite, care ajută la salvarea unor cazuri extrem de complexe. Costurile unei proceduri se ridică la peste 10.000 euro, fiind decontate de către Ministerul Sănătății.

Prin introducerea acestei metodologii, Clinica de Cardiologie demonstrează, încă o dată, că rămâne o unitate de elită pe plan european în tratamentul pacientului cardiovascular. Clinica de Cardiologie din SCJU Târgu Mureș este centru terțiar la care se trimit toate urgențele majore și cazurile complexe din 6 județe învecinate, pentru care asigură toată gama de intervenții complexe care se efectuează în centrele de excelență europene.

Ambele intervenții au decurs bine, iar pacienții se simt bine și vor fi externați în circa trei zile.

Mulțumesc întregii echipe de medici și cadre medii ale clinicii, care au asigurat desfășurarea în condiții optime a acestor proceduri, primele de acest gen pe plan național, a transmis prof. univ. dr. Theodora Benedek, șeful Clinicii de Cardiologie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Mureș.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...

Start pentru construcția Institutului Inimii, proiect marca Horațiu Suciu

Datorită prof. dr. Horațiu Suciu, Târgu Mureș va beneficia...

Patrioții de pe stadion și scârba națională

Sportul reușește miracolul de a aduna poporul la un...

Meciul care a făcut istorie: România-Ucraina 3-0

Victorie de astăzi a făcut istorie pentru echipa națională...