DezvăluiriPrim-plan

Poza cât o mie de cuvinte. Rectorul Azamfirei: Nu am făcut dezinfectanți!

În urmă cu o săptămână, Ceasul Cetății a dezvăluit că UMFST Târgu Mureș a fabricat dezinfectanți fără a avea avizul Comisiei Naționale pentru Biocide. Rectorul Leonard Azamfirei ne-a răspuns că nu au fost făcuți dezinfectanți, chiar dacă asta scrie pe etichete la recipientele atât pentru uz uman, cât și pentru suprafețe. Cităm din nou.

Citeste si

“Atât pentru dezinfectantii de uz uman cât și pentru cel de suprafețe, Institutul Cantacuzino a eliberat universității, pe baza studiilor microbiologice făcute de laboratorul Cantacuzino din Bucuresti și a dosarelor depuse de UMFST, Certificate privind eficienta acestora. Avizele nu au mai fost emise, deoarece Institutul a avut o perioada limitata de eliberare avize, doar pe perioada starii de urgenta. Aceasta a trecut, desi dosarele au stat la ei vreo 4 luni. Toate Rapoartele de testare au fost favorabile dar, intrucat noi ne-am facut solutii doar pentru uz intern, nu pentru comercializare, pentru uz intern nu era necesar avizul de la Comisia Nationala. Mai mult, acestea nu erau dezinfectante (care au nevoie de avizare, cand sunt puse pe piata), ci igienizante, pentru care nu se cere aviz. Nu am avut motive pentru a face un demers greoi birocratic si costisitor“.

Precizări legale privind producția de biocide

  • Ceasul Cetății a studiat problema ridicată de rectorul UMFST, iar de aici am rămas la aceleași concluzii logice. Cateva concluzii logice la cele publicate si raspunsul rectorului:
  • Avizul nu există, ceea ce înseamnă că nu ar fi trebuit să fie produși dezinfectanți și nici nu permitea utilizarea produselor.
  • Etichetele sunt relevante. Dezinfectanți scrie pe ambele variante. În niciun caz ce se utilizează nu are pe etichetă „igienizant”.
  • Registrul național conține avizele eliberate de Comisia Nationala pentru Produse Biocide și de alte entități autorizate în 2020 să emită avize provizorii, inclusiv Cantacuzino.
  • Chiar și în cazul utilizării „doar pentru uz intern” era obligatorie obținerea avizului, conform Regulamentului european și al normelor românești în vigoare (Ordinul comun 1456/25.08.2020 modificat in 24.09.2020 al Ministrului Sănătății și al Ministrului Educației cu anexa 2 completată pentru învățământul superior la subcapitolul Aplicarea planului de curățenie si dezinfecție: Se foloseşte un dezinfectant avizat împotriva virusurilor (cu acţiune virulicidă).
  • Poziția sau răspunsul oficial al Comisiei de Siguranță și Securitate în Munca a UMFST (SSM) trebuia să stea la baza răspunsului deosebit de prompt al rectorului.
  • Inspectoratul Teritorial de Munca și DSP Mures aveau obligația să verifice asigurarea condițiilor optime de lucru pentru producerea biocidelor și apoi pentru utilizarea acestora după obținerea avizelor (două produse: mâini și suprafețe). Ceasul Cetății nu a reușit să obțină răspunsuri de la cele două instituții, chiar dacă a încercat.
  • Chiar si rețetele OMS pentru astfel de biocide trebuie să dețină avize pentru utilizare.
  • Producerea și/sau utilizarea fără aviz este infracțiune.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button