8.9 C
Târgu Mureş

“Alchimiștii” de la UMFST au fabricat dezinfectanți fără aviz

De citit

Mai multe

În aprilie anul trecut, conducerea UFMST Târgu Mureș a avut o idee îndrăzneață: să fabrice dezinfectanți pentru uz uman și pentru suprafețe. Idee care a fost pusă repede în practică, prin achiziționare a două mii de litri de alcool etilic, o mie de izopropanol, glicerină și cantități limitate de extract de lavandă și apă oxigenată. Rezultatul muncii tehnicienilor și laboranților a fost pus în recipiente de plastic alb, cu eticheta universității (așa cum se observă în imagini), apoi a fost folosit de personalul univesității și studenți. De aici apar problemele.

Prima problemă: unde este avizul?

Ceasul Cetății a urmărit povestea alchimiștilor, dar n-a găsit câteva elemente importante: avizul Comisiei Naționale pentru biocide și precizările de pe etichetă. De exemplu, numărul avizului și faptul că apa oxigenată din compoziție are nevoie de temperaturi maxime de 4-5 grade pentru a avea efect. Ceea ce ne duce cu gândul la scandalul Hexi Pharma, mai ales că sursele noastre susțin că o parte din cantitate urma să fie livrată către spitale.

Am sunat la Comisia Națională pentru a afla cum de aproape toate universitățile din țară s-au apucat de fabricat dezinfectanți fără aviz. Ne interesa în principal UMFST. Când a auzit despre ce este vorba, amabila funcționară ne-a închis telefonul. Apoi nu a mai răspuns. Am încercat să aflăm opinia rectorului univesității, prof. dr. Leonard Azamfirei. Încă nu ne-a răspuns, dar registrul național este public și poate fi consultat de oricine se pricepe să caute în Excel.

Update. Reacția rectorului: nu era nevoie de aviz

A venit și răspunsul așteptam. Îl cităm întocmai: “Atât pentru dezinfectantii de uz uman cât și pentru cel de suprafețe, Institutul Cantacuzino a eliberat universității, pe baza studiilor microbiologice făcute de laboratorul Cantacuzino din Bucuresti și a dosarelor depuse de UMFST, Certificate privind eficienta acestora. Avizele nu au mai fost emise, deoarece Institutul a avut o perioada limitata de eliberare avize, doar pe perioada starii de urgenta. Aceasta a trecut, desi dosarele au stat la ei vreo 4 luni. Toate Rapoartele de testare au fost favorabile dar, intrucat noi ne-am facut solutii doar pentru uz intern, nu pentru comercializare, pentru uz intern nu era necesar avizul de la Comisia Nationala. Mai mult, acestea nu erau dezinfectante (care au nevoie de avizare, cand sunt puse pe piata), ci igienizante, pentru care nu se cere aviz. Nu am avut motive pentru a face un demers greoi birocratic si costisitor. Daca ne vom gandi sa iesim in exterior, pe viitor, vom solicita si avizare, care nu ar fi fost o problema, avand in vedere rapoartele favorabil existente si folosind retete OMS. Deocamdata ramanem insa pentru uz intern”.

A doua problemă: legislația

- Advertisement -

E mai simplă și vorbește în limbaj tehnic despre ce îi lipsește UMFST pentru a produce dezinfectanți. Sunt mai multe ordine guvernamentale emise de două ministere și o autoritate. Pe scurt, ordinul 10/368/11/2010 privind avizarea biocidelor. La articolul 4 se precizează clar ce documente trebuie să conțină dosarul tehnic, iar la literele, C, G2 și G3 avem detalii.

c) fișa cu date de securitate a produsului, întocmită conform art. 31 din Regulamentul (CE) nr. 1.907/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 18 decembrie 2006 privind înregistrarea, evaluarea, autorizarea și restricționarea substanțelor chimice (REACH), de înființare a Agenției Europene pentru Produse Chimice, de modificare a Directivei Comisiei nr. 1.999/45/CE și de abrogare a Regulamentului (CEE) nr. 793/93 al Consiliului și a Regulamentului (CE) nr. 1.488/94 al Comisiei, precum și a Directivei nr. 76/769/CEE a Consiliului și a directivelor 91/155/CEE93/67/CEE93/105/CEE și nr. 2000/21/CE ale Comisiei, cu amendamentele ulterioare, în limba română, și copie de pe fișa cu date de securitate a producătorului și documentația care a stat la baza întocmirii fișei cu date de securitate.
g2 ) pentru produsele biocide încadrate în grupa principală 1: Dezinfectanți, TP 1 și TP 2 cu indicație de utilizare în unități sanitare, rapoartele de testare acceptate vor fi efectuate într-un laborator acreditat conform SR EN ISO/CEI 17025 «Evaluarea conformității. Cerințe generale pentru organismele de acreditare care acreditează organisme de evaluare a conformității». Raportul trebuie să conțină rezultatele testării eficacității pentru fiecare dintre activitățile declarate pe etichetă și în dosarul tehnic al produsului;
g3 ) deținătorii avizelor au obligația ca în termen de 120 de zile de la intrarea în vigoare a prezentului ordin să actualizeze documentația privind eficacitatea produselor biocide care fac parte din grupa principală 1: dezinfectanți, TP 1 și TP 2, cu indicație de utilizare în unități sanitare, cu un raport de testare a eficacității efectuat într-un laborator acreditat conform Standardului european pentru dezinfectante chimice și antiseptice TP 4. Raportul trebuie să conțină rezultatele testării eficacității pentru fiecare dintre activitățile declarate pe eticheta și în dosarul tehnic al produsului.

Momentan, aceste date nu există legat de UMFST, dar suntem siguri că există o explicație pe care vicepreședintele Senatului României și totodată rectorul Azamfirei o poate furniza într-un timp rezonabil de la data publicării acestei dezvăluiri.

Aboneaza-te la newsletter. Introduceti adresa de email in campul de mai jos:

Un serviciu oferit de FeedBurner

Leave a Reply

Ultimele articole

Top articole