Update1: 13 noiembrie ora 13.40: IQAir precizează: ”Concentrația de PM2,5 în aerul de la Târgu-Mureș este în prezent de 15,3 ori peste valoarea indicativă anuală a OMS pentru calitatea aerului”. Într-o nouă actualizare, după doar 20 de minute, cifra a ajuns la 18,7 ori peste limita admisă. Imaginea se află pe site sau în captură la finalul articolului.
Update2: 14 noiembrie, ora trei dimineața. Sântana de Mureș este pe primul loc din țară la capitolul aer nesănătos având de 27 de ori nivelul admis de OMS, iar Târgu Mureș pe locul secund cu o depășire de 21 de ori. Capturi la final.
La câteva ore după ce orașul Târgu Mureș a fost copleșit de un miros greu de amoniac, calitatea aerului a scăzut simțitor, devenind periculoasă, iar datele sunt preluate de pe două site-uri care monitorizează acest aspect. Pe pagina sa, Azomureș a precizat că la Instalația de amoniac 4 ”n-au fost depășite concentrațiile la sursa de emisie, astfel că nu există niciun pericol pentru populație”. Și datele preluate atunci de pe aceleași site-uri susțineau versiunea companiei la orele 16.00. Doar ca peste patru ore aceste date s-au schimbat radical, iar IQAir susține că nu mai este sănătoasă calitatea aerului, iar AccuWeather o cataloghează drept slabă. Slabă înseamnă cel mai rău aspect. Mai exact: ”Particulele în suspensie fine sunt particule inhalabile de poluanţi cu un diametru mai mic de 2,5 micrometri care pot intra în plămâni şi în sânge provocând probleme de sănătate grave. Cel mai grav impact este asupra plămânilor şi a inimii. Expunerea poate duce la tuse sau dificultate respiratorie, astm agravat şi dezvoltarea bolilor respiratorii cronice”.
Autoritățile sunt de negăsit
Ceasul Cetății a încercat de la orele când amoniacul se răspândise peste oraș să intre în legătură cu Garda de Mediu, dar nimeni nu răspunde la numărul afișat, iar programul arăta că într-adevăr ziua de lucru se încheiase. Nu și mirosul sau particulele care au rămas să plutească peste Târgu Mureș. Site-ul Agenției pentru Protecția Mediului Mureș este și el inutil, iar la deschiderea lui poți lectura următorul mesaj: ”Din cauza unor defectiuni tehnice hardware, portalul public www.anpm.ro a fost redirectionat temporar catre portalul vechi ANPM, www-old.anpm.ro. Pana la remedierea defectiunilor hardware, informatiile de mediu vor fi postate pe portalul www-old.anpm.ro, urmand ca acestea sa fie transferate ulterior pe portalul public www.anpm.ro . Pentru accesarea informatiilor de mediu aferente APM urilor, va rugam frumos sa accesati http://apmxx-old.anpm.ro , unde xx reprezinta abrevierea judetului. Va multumim pentru intelegere!”. Am urmărit pașii indicați, de acolo am plecat spre altă pagina și într-un final am descoperit că agenția nu are niciun raport legat de ziua de astăzi și nicio alertă. Nici pentru alte zile nu există un raport, iar la capitolul contact cu presa pagina se află în construcție.
Sperăm totuși ca autoritățile să dezlege misterul: calitatea aerului are legătură cu amoniacul de la Azomureș sau nu.
13 noiembrie
14 noiembrie