DezvăluiriPrim-plan

De unde vine amoniacul care sufocă orașul

De circa o oră, orașul Târgu Mureș a început să miroase puternic a amoniac, de ești obligat să închizi geamurile. De unde a izbucnit această duhoare? Revenim cu detalii, pentru că toate drumurile duc către Azomureș în acest moment.

Citeste si

Notă: Amoniacul este un produs chimic, sub forma de gaz, destul de toxic. In general, organismul uman suporta cantități destul de mari de amoniac (NH3), cam pana la 100 mg/m3. In concentrații mai mari ataca vederea și plămânii. Poate pătrunde chiar și prin pielea intacta.

Update1: Instalația de amoniac 4 de la Azomureș este vinovată de duhoarea din oraș, pentru ca vaporii nu s-au putut dispersa din cauza ceții. Purtătorul de cuvânt al companiei, Ovidiu Maier, ne-a declarat că nu ar fi niciun pericol legat de sănătate, iar în curând va fi disponibil un comunicat de presă privind acest eveniment. Între timp, am încercat să luăm legătura cu cei de la Garda de mediu, dar e weekend de la prânz. Nu putem ști exact ce concentrație de amoniac se află în aer. Dacă e sau nu periculos pentru sănătatea locuitorilor.

Update2: Comunicatul de presă Azomureș: ”În urma semnalelor primite de la cetățeni din Târgu Mureș cu privire la calitatea aerului în anumite zone din oraș, facem precizarea că activitatea Azomureș se derulează normal. În ultimele 24 de ore, înaintea apariției fenomenului de ceață persistentă au fost pornite mai multe instalații de pe platformă în condiții normale. Este posibil ca din cauza ceții foarte dense, emisiile normale de amoniac să nu se poată dispersa și un miros de amoniac să fie resimțit în anumite zone. Măsurătorile noastre nu arată depășiri ale concentrațiilor la sursa de emisie, astfel că nu există niciun pericol pentru populație. Este cunoscut faptul că inclusiv la concentrații foarte mici amonicul are un miros destul de puternic. Colegii noștri din zona de producție monitorizează permanent situația. Ne cerem scuze pentru eventualele neplăceri create”.

Update 3 (22.00): Calitatea aerului a devenit periculoasă.

https://ceasulcetatii.ro/wp-content/uploads/2021/11/amoniac3.jpeg

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button