PăreriPrim-plan

Pași spre război. România va urma…

Opt zile de război în Ucraina au adus mii de morți din rândul civililor și militarilor din ambele tabere, plus un cost de 20 de miliarde de dolari zilnic pentru invadator. Pierderi, mai exact. Putin a pierdut războiul din momentul în care l-a declanșat. Sărăcia care se va abate asupra poporului rus va fi de neimaginat pentru cei din sutele de avioane care plecau în destinații exotice. Oligarhii și miliardarii fugiți sunt acum pe aceeași parte a baricadei: împotriva lui Putin. Sunt atinși grav la finanțe, iar asta nu-i lasă indiferenți. Până și câteva mii de oameni din domeniul științei au trimis o scrisoare curajoasă de protest, care riscă să-i trimită la închisoare. Dezbinată, Europa s-a unit și împreună cu SUA/Canada/Japonia au decis restricții dure.

Citeste si

Poate dement sau afectat de o boală care-i lasă puțin de trăit, Putin vrea să intre glorios în cărțile de istorie, iar Ucraina a părut un dușman facil. O subestimare care se vede acum mai clar. A crezut că dependența de gazul rusesc va îndepărta Europa de măcel. S-a înșelat iar. Acum rămâne cu producția nelivrată până îi vor sări conductele în aer. Fără gaz poți trăi, dar blocat peste tot în lume e mai greu, mai ales că asta înseamnă mii de miliarde de dolari. Pe lângă războiul din care pierde 20 de miliarde pe zi, Rusia s-a trezit cu conturile blocate în străinătate, fără posibilitatea de transfer prin sistemul Swift, cu dușmani în plus, care ajută Ucraina cu arme, medicamente și orice este nevoie.

Asta a fost partea bună din acest război de neînțeles. Partea proastă este că piticul de la Kremlin nu suportă înfrângerea. În loc să dea înapoi și să rămână cu provinciile rusificate din Ucraina, ca pradă, el amenință cu războiul nuclear. Mai mult, orice stat european din NATO sau nu care ajută Ucraina. Și cele mai la îndemână sunt România, Polonia și Republica Moldova (țări despre care n-are rost să discutăm că vor rezista). Aici va încerca să pună granița cu Europa. Și boala de care suferă nu-l lasă să cedeze fără a pune condiții absurde, prin care vrea să-și impună voința în state suverane și independente. Din fericire pentru noi, Rusia n-are nicio șansă împotriva UE, NATO și SUA. Va fi nimicită. Problema va rămâne doar războiul nuclear, care înseamnă că milioane de oameni vor fi uciși sau lăsați cu infirmități grave. Va risca Putin să piară împreună cu o parte din lume sau va fi linșat de tovarășii de drum? Eu mizez pe ultima variantă. Voi?

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button