Vești

Pas la pas în formarea guvernului și reacții politice

Aseară, PNL a decis să meargă pe o alianță guvernamentală cu PSD și UDMR, dar cu anumite condiții, care nu sunt negociabile. Azi, la 13.00, va avea loc prima rundă de negocieri cu PSD la sediul parlamentului, iar ținta este ca până pe 1 decembrie să fie instalat noul executiv. Care sunt condițiile liberalilor și reacțiile partidelor parlamentare.

Citeste si

Condițiile PNL

”Biroul Politic Național al PNL, reunit în ședință statutară, a decis cu majoritate absolută de voturi începerea negocierilor cu PSD pentru coagularea unei majorități care să asigure României stabilitatea necesară pentru a fi depășită criza politică și sanitară.
A rămâne la guvernare nu e un scop în sine pentru PNL, ci este o necesitate pentru ducerea la îndeplinire a tuturor obiectivelor asumate în programul de guvernare.
Negocierile vor avea loc începând de mâine, cu o fișă de parcurs clară, legată de obiectivele din programul de guvernare al PNL.
Sunt câteva principii pe care PNL le va susține, nefiind negociabile:
  • Formarea unei majorități în jurul PNL, cu premier liberal.
  • PNRR este un proiect național, asumat de România și aprobat de Comisia Europeană.
  • Stabilitatea macroeconomică a României, cu respectarea traiectoriei deficitului bugetar asumat față de Comisia Europeană.
  • Nicio taxă mărita, iar statul va fi un partener onest al mediului de afaceri.
  • Continuarea reformelor pe tema salarizării, a pensiilor, precum și reforma administrativă.
  • Realizarea reformelor asumate pe tema justiției și închiderea MCV.
  • Reforma statului.
Menținerea parcursului european și euro-atlantic și a parteneriatului strategic cu SUA.
De asemenea, PNL va prezenta în cadrul acestor negocieri, decizia noastră fermă că orice majoritate va trebui să respecte parteneriatul PNL cu Președintele Klaus Iohannis.
Respectarea parteneriatului cu Președintele României este o solicitare absolut necesară pentru ca aceste discuții să poată avea rezultate concrete”.
Reacțiile partidelor parlamentare: trădare
Președintele USR, Dacian Cioloș, a afirmat: ”Eu nu mai am de ceva vreme dezamăgiri în politică, dar mă revoltă să văd ușurința cu care acești oameni au ales, astfel, să trădeze și speranța celor care și-au dorit o guvernare pentru modernizarea statului român alături de USR. Au promis în campanie lucruri cu care e clar acum că nu rezonau deloc. Le-au spus doar ca să câștige voturi, însă inima lor politică a rămas alături de acel pe-se-de care a aruncat țara în aer și căruia i se alătură acum cu atâta ușurință și naturalețe”.
Președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dâncu, a povestit cum vede desfășurarea pactului cu liberalii: „Noi am vorbit și despre instituirea unui mecanism de rotație, nu am discutat încă cu colegii noștri de istorie, cu liberalii, să vedem dacă sunt de acord, dar în principiu, ideea că la un an și jumătate se poate schimba premierul a fost agreată în discuțiile noastre informale. Putem discuta cine începe cu funcția de premier. Dacă ne gândim să facem un proiect pe termen lung și reușim să ne înțelegem asupra unui proiect pe 3 ani, pe 7 ani…”.
Președintele UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că ”ne-am consultat cu președinții organizațiilor județene, iar în cadrul ședinței online al Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU) am decis să continuăm guvernarea, iar UDMR să înceapă negocierile pentru formarea unei mari coaliții între PNL-PSD-UDMR, susținută de grupul parlamentar al minorităților naționale. Această coaliție are sens doar dacă se pot face reforme pentru revizuirea Constituției – introducerea republicii parlamentare poate fi un astfel de obiectiv important. Totodată, Uniunea militează ca reforma constituțională să asigure condițiile reale pentru înfăptuirea unei justiții independente”.
AUR continuă campania de strângere de semnături pentru demiterea președintelui Klaus Iohannis, acțiune care urmărește declanșarea alegerilor anticipate.
Fostul președintele PNL, Ludovic Orban: ”Din punctul meu de vedere, este sinucidere politică. Este o gravă trădare a alegătorilor care au votat cu PNL simplul fapt că se stă la masă cu PSD să se negocieze un Guvern. Eu nu mă las indus în eroare de aparenţe. Oamenii nu ne-au votat pe 6 decembrie să batem palma cu PSD. Nu există nicio explicație rațională. Nu ştiu din ce motive preşedintele Iohannis îşi doreşte această coaliţie care să dea majoritate parlamentară absolut confortabilă. Ce legătură este între PNL și fostul Partid Comunist? Nicio legătură”.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button