EXCLUSIV. După un conflict de opt ani și un proces care a durat cinci ani, firma Proexcon Impex SRL a câștigat definitiv litigiul cu Parohia Ortodoxă Română din Târgu Mureș, care a refuzat să-i achite contravaloarea contractului de proiectare pentru Centrul Social. Suma pierdută astfel de parohie se ridică la peste 700.000 de lei, din care 287.435,00 lei este valoarea contractului. Penalităţile de întârziere înseamnă 431,152 lei pentru fiecare zi lucrătoare de întârziere, începând din 23.10.2017, calculată până în ziua când va efectua plata efectivă a întregului debit.
Groapa în care au picat preoții
Povestea cu parohia a început în 2012, când preotul Ioan Chebuțiu a avut o viziune: să contruiască lângă biserica Nașterea Sf. Ioan Botezătorul un Sediu Administrativ și un Centru Social. A semnat un contract cu ing. Petre Pintea, administratorul firmei Proexecon Impex, care i-a prezentat proiectele, cu care parohia a fost de acord, a obținut autorizaţiile de construire si a început execuţia construcţiilor.
Fără să se consulte cu proiectantul, reprezentantul parohiei s-a apucat de lucrare ca executant și a făcut o mare groapă pe toată suprafața viitoarei construcții, în loc de șanțuri, cum prevede planul firmei. Preotul a crezut că așa trebuie făcută fundația.
Când crezi că sutana te face constructor de geniu
Exigent, ing, Pintea i-a spus că lucrarea este neconformă cu proiectul, dar îi poate da soluţia pentru a remedia greșelile de execuție. Potrivit Art. 23 lit. e și k din Legea nr. 10/1991, neconformităţile de execuţie trebuie remediate de executant numai în baza soluţiei stabilite de proiectant si pe propria lui cheltuială. Cheltuiala proiectantului cu stabilirea soluţiei de remediere si întocmirea dispoziţiei de şantier trebuie s-o suporte numai executantul.
Pintea Petre a oferit o solutie de remediere a neconformitătii de execuţie, dar preotul Chebutiu Ioan nu a fost de acord cu ea. Având în vedere dificultatea stabilirii soluţiei, fiind vorba de fundaţia construcţiei, niciun expert tehnic în locul inginerului Pintea nu și-ar fi asumat răspunderea ca să i-o ofere preotului. Fără să stea mult pe gânduri, în replică, Parohia Ortodoxă Română Târgu Mures XIV l-a informat pe proiectant că reziliază contractul unilateral. Notificarea a fost făcută pe 18 decembrie 2014, pentru ca astfel să se sustragă achitării diferenţei sumei de plată către Proexcon Impex, privind proiectarea Centrului Social și a Sediului Administrativ (lucrare la rându-i oprită din cauza unor neconformităţii de execuție a armării planşeului de peste subsol), cu toate că ambele proiecte erau predate (foto).
Negocierile cu amenințări penale
Conciliant, ing. Pintea Petre i-a solicitat protopopului Zăhan Olimpiu să organizeze o întâlnire cu preotul Chebuţiu Ioan la sediul protopopiatului Târgu Mureş pentru a găsi împreună calea de continuare a lucrărilor la Sediul Administrativ si Centrul Social. La prima întâlnire, protopopul Zăhan Olimpiu, după ce a văzut că proiectele erau terminate, a propus o nouă întâlnire tot cu participarea dânsului ca în urma ei să se continue lucrările. La a doua întâlnire, după o săptămână, au fost prezente opt persoane, între care si ing. Avram din partea biroului de investiţii a Episcopiei de Alba Iulia, dar nu s-a prezentat organizatorul ei, protopopul Zăhan Olimpiu.
În timpul discuţiilor, preotul Chebuțiu Ioan și-a păstrat în continuare pozitia de a nu continua lucrările cu ing. Pintea Petre cu toate că ing. Avram, de profesie constructor si reprezentantul pe investiţii al Episcopiei de Alba Iulia, i-a cerut repetat să revină asupra rezilierii contractelor arătându-i argumentat că, fiind proiectantul lucrărilor, este singura persoană care-i poate da soluţiile pentru remedierea neconformitătile de executie la ambele clădiri ca să poată continua lucrările conform proiectelor prezentate si terminate.
După o oră și jumătate de discuții, care băteau pasul pe loc, proiectantul s-a hotărât să plece, dar din camera alăturată a apărut o persoană ( n.r. ce a ascultat de acolo dezbaterea), care s-a prezentat drept jurist și celor prezenti le-a spus să fie de acord ca pe cheltuiala lui să depună plângere penală împotriva ing Pintea Petre, deoarece a înşelat biserica.
Procesul tărăgănat cinci ani
Fără altă soluție, SC Proexcon Impex SRL s-a adresat justitiei pentru recuperarea prejudiciilor care i-au fost aduse de Parohia Ortodoxă Română Târgu Mureş XIV în urma rezilierii contractelor în 2014.
Dosarul nr. 4117/102/2017 privind Centru Social s-a finalizat, iar trei instanțe de judecată (Tribunal, Curtea de Apel și Înalta Curte de Casație și justiție) i-au dat câștig de cauză proiectantului SC Proexcon Impex SRL. Judecătoria Târgu Mureş a încuviințat executarea silită a debitorului prin încheierea civilă nr. 1785 din 18.03.2022.
În concluzie, Parohia Ortodoxă Română trebuie să achite acum cheltuielile de judecată, debitul de 287.435,00 lei și penalităţile de întârziere de 431,152 lei pe fiecare zi lucrătoare de întârziere. Până la această dată fiind peste 1100 de zile lucrătoare, suma datorată se ridică la peste 700.000 de lei.
Între timp, groapa unde trebuia să fie Centrul Social a rămas ca-n fotografie, iar lucrările la sediul administrativ (clădirea din cărămidă) au fost oprite, după ce s-au executat parterul și etajul, pentru că planșeul de peste subsol nu îndeplineşte cerinţa de rezistentă și stabilitate la nivelul proiectului întocmit, din cauza neconformităţii de execuție constatate la armătura lui și nesoluţionate încă. Preotul Chebuţiu Ioan avea soluția de la proiectant din 2014, dar a preferat un proces lung și costisitor, pe care l-a pierdut.
Notă: Ceasul Cetății a încercat de mai multe ori să intre în legătură cu beneficiarul proiectelor, pentru a discuta pe marginea executării silite, dar comunicarea s-a dovedit imposibilă.
Unde e pintea si bani publici apar smecheri care stiu ei mai bine. Sau gasca bisericii sau cultului, ca la umf.