Alexandru Rafila susține că „în această lună vom avea o decizie care să permită luarea unor măsuri care să permită introducerea sau renunțarea la certificat în funcție de anumiți paramentri epidemiologici, măsurabili și cunoscuți din timp”.
Întrebat dacă această soluție nu va descuraja vaccinarea, ministrul Sănătății a afirmat că, în primul rând, autoritățile trebuie să fie corecte dacă vor ca populația să susțină actiunile de combatere a pandemiei.
„Nu stiu dacă se descurajează vaccinarea. Nu trebuie sa fim ipocriți și să spunem că introducem un certificat COVID care e un instrument de protejare a sănătății publice, și în spatele acestui instrument să existe un mecanism care să inducă un soi de obligativitate a vaccinarii. Trebuie să fim corecț, cinstiți cu populatia dacă vrem să avem sprijin și încredere în ceea facem și ceea ce spunem”, a declarat cel care controlează Ministerul Sănătății.
Legat de vaccinarea obligatorie anti-COVID invocată de Ursula Gertrud von der Leyen, președintele Comisiei Europene, Alexandru Rafila a spus că politicile de sănătate publică sunt făcute de statele membre.
„Era o părere personală (n.r. președintei CE), aceste decizii le pregătesc statele membre. Cred în faptul că informarea e cea mai bună soluție și dezvoltarea spiritului de responsabilitate individuală și în comunitatea în care trăim. Am discutat prea multe luni că vaccinarea trebuie să fie o opțiune voluntară și e foarte greu să discuți acum despre obligativitatea vaccinării”, a mai declarat acesta.
Tot respectul, un adevarat roman patriot. Jos intepatii