Azi, un nume greu din literatura română a trecut pragul către eternitate. Cărțile sale l-au trecut demult, dar acum s-a dus și autorul. Peste nouă zile, Ileana Vulpescu ar fi împlinit 89 de ani.
Născută pe 21 mai 1932, la Bratovoeşti, judeţul Dolj, Ileana Vulpescu este prozatoare şi traducătoare, membră a Uniunii Scriitorilor. Licenţiată în Litere la Universitatea din Bucureşti, a lucrat la Institutul de Lingvistică al Academiei Române şi a semnat traduceri din limbile engleză, franceză şi spaniolă. Este autoarea a numeroase romane, volume de proză scurtă, piese de teatru, dar şi repovestiri ale unor texte destinate publicului tânăr.
Cel mai cunoscut titlu semnat de Vulpescu este ”Arta conversaţiei”, roman publicat în 1980, care s-a bucurat de ediţii multiple. A debutat în revista ”Familia”, în 1966, cu povestirea ”Scrisoare către un necunoscut”. În 1963, a debutat editorial cu o traducere din limba franceză a unui roman scris de Andre Wurmser.
Prima carte a sa, un volum de schiţe, nuvele şi scurte piese de teatru, intitulată ”Ş.a.m.d” a fost lansată în 1969. A urmat romanul ”Rămas bun” (1975) care a fost premiat cu Premiul Asociaţiei Scriitorilor din Bucureşti (1976).
A scris proză şi teatru, a tradus din literaturile engleză, franceză şi spaniolă şi a semnat versiuni în limba franceză din literatura modernă şi din cea contemporană românească.
Scriitoarea era cetățean de onoare al Capitalei, Craiovei și a două comune, iar una dintre cele mai importante distincții primite este Ordinul Naţional „Steaua României” în grad de Cavaler în semn de „înaltă apreciere pentru întreaga carieră pusă în slujba culturii, pentru contribuţia remarcabilă avută la creşterea valorii literaturii române contemporane, pentru traducerile prin care a deschis iubitorilor de carte noi posibilităţi de a lua contact cu literatura universală”.
Notă: Am preferat o imagine din tinerețea scriitoarei, care va rămâne așa pentru totdeauna prin spiritul domniei sale. Cam în vremea pozei, scriitoarea a fost abordată de Romulus Vulpescu pe stradă cu o intrebare intrigantă: Ați citit Arghezi? Ea a spus da, iar el a cerut-o de soție în scurt timp.