Prim-planViața culturală

Dezbatere aprinsă pe tema educației medicale în maghiară

Anunțat de ieri, evenimentul de la Castelul Teleki din Dumbrăvioara a adunat de la prânz o seamă de oameni din mai multe domenii: medical, universitar, istoric, studențesc, artistic, religios și chiar experți NATO. Fundația Benedek-Teleki a propus ca temă Educația Medicală în Limba Maghiară. Este sau nu oportună o astfel de facultate? Aceasta a fost întrebarea la care au fost așteptați să răspundă și cei din cadrul Primăriei Târgu Mureș, de la Consiliul Județean Mureș, UMFST George Palade și Prefectura Mureș. Din păcate, programul nu le-a permis un prim pas spre deschiderea unei posibilități.

Prof.dr. Imre Benedek, președintele fundației organizatoare, a înșirat o serie de argumente pro deschidere a unei facultăți în limba maghiară. Principalele motive: pacientul să se simtă ca acasă (dacă este etnic maghiar) și studenții să aprofundeze mai bine în limba maternă. Nu vrea nimeni să ducă Ardealul în Ungaria, că suntem cam mulți, ci doar să fim respectați și să fim lăsați să învățăm în limba noastră. Cu toții suntem cetățeni români și dorim să facem bine pentru țară, indiferent de unde ne tragem. Mi-ar fi plăcut să fie prezenți și cei care iau decizii în acest sens, dar poate vor binevoi să accepte invitația la dialog cu altă ocazie, a afirmat profesorul Benedek. Întrebat de Ceasul Cetății cine este de vină că nu există o astfel de facultate, renumitul cardiolog intervenționist a precizat că nu doar românii, ci și maghiarii poartă pe umeri această povară, pentru că n-au fost destul de educați încât să negocieze un drept rezonabil.

După aproape patru ore de dezbateri, concluzia a fost că seria întâlnirilor trebuie să fie continuată, pentru ca acest prim pas să nu fie degeaba. Vom reveni cu o analiză mai amplă a acestui proiect, unde majoritatea participanților a fost de acord că e nevoie de o limbă a înțelegerii, deci și o facultate de medicină în limba minorităților.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Back to top button