Interviurile CCPrim-plan

Interviu cu o viitoare Halep din Târgu Mureș, cu sute de trofee, dar care…

Pe 18 iulie Oana Anamaria Federica va împlini 15 ani și va juca la europene în aceeași zi. Adolescenta are sute de trofee la turnee naționale și internaționale, dar susținerea pentru a atinge performanțele a fost asigurată în proporție de aproape 100% de către părinți. Acum, o posibilă jucătoare de talia Simonei Halep va pleca vineri în Cehia unde are loc Campionatul European pentru junioare. Anamaria a reușit să ajungă pe primul loc în clasamentul Federației Române de Tenis în luna iunie, iar Ceasul Cetății a purtat un scurt dialog despre condițiile unui sportiv la noi.

Citeste si

De când ai început tenisul și cum de ai ajuns la acest sport?

Cred că aveam în jur de cinci ani și un pic, când mă aflam cu familia într-un resort din străinătate, iar fratele meu a jucat tenis. Mi-a plăcut și am început să mă antrenez. De atunci am tot crescut din toate punctele de vedere, cu două-patru ore de antrenament pe zi.

Când au venit primele rezultate?

Din fericire, la timp foarte scurt. Am reușit astfel până acum să obțin câteva sute de trofee, inclusiv cel de campioană a României, iar recent am ajuns pe primul loc în topul federației. Am avut însă o scurtă pauză de la turnee, fiind ocupată cu evaluarea națională, intrarea la liceul sportiv, pregătirea pentru europene și câteva zile de vacanță, iar acum sunt pe locul patru. Sper să ajung repede iar pe primul loc.

Știu că tenisul nu este tocmai un sport ieftin, dacă vorbim de pregătire și de turnee. Cine te sprijină financiar? Ai sponsori, plătește federația?

La capitolul susținere e groaznic, într-un cuvânt, dacă ar fi să mă bazez pe altcineva în afară de părinți. Familia plătește antrenorul, echipamentul și deplasările, dacă nu este cumva vreun turneu ca acum la europene, unde federația are o contribuție pentru mine și încă o colegă, singurele participante.

Știu că te-ai mutat de la clubul din Târgu Mureș la Dinamo. Acolo nu există susținere financiară?

Sunt la Dinamo de circa un an, dar încă nu am văzut măcar o hârtie de un leu din această mutare. Probabil trebuie să ajung foarte sus (nu știu unde mai mult de primul loc din topul FRT). Adevărul este că nu ajungeam să fac performanță fără familia mea, iar eu nu sunt singura în această situație. Există probabil mai puțin interes pentru sport sau nu-mi dau seama de ce nu sunt promovate și sponsorizate tinerele noastre talente în atâtea ramuri de activitate. E frumos când lumea este mândră de tine și oficialii îți strâng mâna, atunci când ești lăudată de presă în urma unor victorii, dar este trist că până acolo nu ești ajutată. Sunt însă sigură ca valoarea va învinge, în orice condiții, iar fiecare va ajunge acolo unde-i este locul.

Apropo de loc. Am văzut că două colege de-ale tale au ajuns în finale la Wimbledon. Le-ai întâlnit?

Sigur că le știu pe Alexia Tatu si Andreea Diana Soare. Mă bucur pentru ele. Am și jucat cu ele și le-am învins de fiecare dată, dar eu sunt la o altă categorie acum și de aceea n-am fost acolo.

Îți doresc succes la europene și sper că dacă vii cu o medalie altfel vor fi lucrurile în ceea ce privește susținerea!

Mulțumesc! Și eu sper să fiu prima, apoi vom mai vedea dacă se schimbă ceva în această direcție.

Câteva dintre rezultatele Anamariei

Locul II la TENNIS EUROPE – ,,JUNIOR KOPER OPEN UNDER 12-INTERNATIONAL JUNIOR TENNIS CHAMPIONSHIPS UNDER 12” – categoria 3 (2018-Koper, Slovenia); Locul II la ,,35. MEMORIAL SLAVOJ GREBLO” – categoria 1 (2019-Vrsar, Croația); locul V la ,,TURNEUL NAȚIONAL – categoria 12 ani feminin (2019); locul I la ,,DAIMON CUP” – categoria 1 (2019-București, România); locul II la ,,BLUE TIGERS CUP TE12” – categoria 2 (2019-Budapesta, Ungaria); locul I la ,,BLUDENZ EUROPEAN JUNIOR OPEN” – categoria 1 (2019-Bludenz, Austria); locul I ,,MOURATOGLOU CUP U12” – categoria 1 (2019-Biot, Franța); locul I la ,,EMINENT OPEN” – categoria 3 (2020-Podgorica, Montenegro); locul I la ,,BRIGHT TENNIS TROPHY” – categoria 2 (2020-Constanța, România); locul I la CAMPINATUL NAȚIONAL DE TENIS – FRT – categoria Juniori 16 ani (2021); locul 16 TENNIS EUROPE – categoria U14; locul II la ,,BOZICNI TURNIR” – categoria 3 (2021-Beograd, Serbia); locul I la ,,INTERNATIONAL CHAMPIONSHIPS OF ROMANIA” – categoria 2 (București); locul I la ,,CRNA REKA OPEN 2021 U16” – categoria 3 (2021-Kavadarci, Republic of North Macedonia); locul II la ,,MAMAIA IDU JUNIORS CHAMPIONSHIP MOBEXPERT” (2021-Mamaia, România); locul I la ,,BISTRITA OPEN” – categoria 3 (2021-Bistrița, România); locul I la ,,TENNIS EUROPE U16 PLATJA D’ARO 365” (2021-Platja D’aro, Girona, Spania); locul II la CAMPINATUL NAȚIONAL DE TENIS – FRT – la categoria 16 ani și locul 15 la categoria 18 ani (2022); locul 38 la TENNIS EUROPE – categoria U16 ani (2022); locul 756 la INTERNATIONAL TENNIS FEDERATION – categoria Juniori (2022).

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button