Păreri

Gala presei într-un cerc închis

Am auzit din iulie că se va organiza în august Gala Presei Mureșene chiar din gura organizatorului, Aurelian Grama, patronul Zi de Zi și TB. Am gândit că este o idee bună, la fel cum cred în continuare. Bine, eu sunt obișnuit cu galele din București, unde există competiție, nu se dau premii pe ochi frumoși sau interese. La Târgu Mureș e altfel. Aici un om stabilește tot prin asociația sa din Cluj. E genul de gala unde toată lumea invitată este pupată în fund și primește hârtii pentru a le atârna pe vreun perete. Reprezentanții Mureș.ro (înființat în 1999) și Ceasul Cetății (1 noiembrie 2020) n-au fost chemați. Nici să ni se dea, nici să ni se ia. În ideea că nu existăm.

Citeste si

Există în schimb produse media (măcar ca nume) care nu fac presă. Ele au fost premiate pentru comunicate de presă și știri care intră la categoria diverse (într-o gazetă serioasă). Aș fi ipocrit să le felicit. Până la urmă, în Târgu Mureș nu prea se face meserie. Există fițuici de opinie, câțiva corespondenți la nivel național (așa cum sunt și eu, în afară de coordonarea Ceasului Cetății) și un melanj de tentative de a face gazetărie. Încă nu a fost publicată lista câștigătorilor celor care-și pot afișa hârtiile pe Facebook și unde mai doresc. În final, a fost bifată încă o ediție a celor care au păpat bani frumoși în administrația Florea și din alte instituții publice. Toată lumea a ieșit bine din această poveste. De la oamenii de PR la cei care poartă o legitimație cu eticheta mass media. Mai puțin presa.

PS Recunosc că n-aș fi venit nici invitat. Din două motive: eram în concediu și nici nu mă simțeam onorat să vin la un simulacru de gală. Așa pot și eu să organizez o gală și să premiez pe cine vreau, dar ar fi o păcăleală. Una la care personajele din instituțiile publice ar dona bani pentru PR, câteva firme s-ar simți cumva aiurea să nu fie pe lista sponsorilor și cam atât. Dacă respecți meseria, nu o faci așa. Premiezi doar ceea ce merită. Și nu pentru comunicate de presă. Aia e gala comunicatorilor, nu a gazetarilor.

Foto: Nici nu mai știu de unde am primit-o, dar în centru e Aurelian Grama, cel care decide ce e presă, chiar dacă el scrie două editoriale pe an, ca medie.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

omentarii

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button