back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,98
USD
4,57
GBP
5,84
26.4 C
Târgu Mureș
spot_img
Prim-planDespre românism în zonele maghiarizate

Despre românism în zonele maghiarizate

Data:

‘E un cățel super doamne as vrea sal strâng an brațe”, a scris o doamnă pe pagina Ministerului Afacerilor Interne la imaginea cu câinele polițist Șuier. ROmâncă sută la sută. Povestea mea este scurtă. Românismul este apă de ploaie dacă habar nu avem limba română. Pe baza acestei expresii s-a dezvoltat mișcarea unionistă care a bifat victoria de la 1918. Într-o perioadă nefastă pentru educație și cultură, cred că este ridicol să vii în fața minorităților și să te bați cu analfabetismul în piept.

Sigur că este deranjant când observi în zonele maghiarizate din țară că românii sunt marginalizați la aproape orice: evenimente, joburi, contracte șamd. Este, dar nu poți lupta împotriva acestor discriminări etnice cu înjurături și alea scrise greșit. E nevoie de unitate și presiuni ale societății civile pe zona administrativă. De aceea apreciez politica Ungariei: știe să penetreze orice comunitate în care are ”enoriași”, îi răsfață cu evenimente, bani și le pune steagul în piept ca în vreme de război pe o redută. Noi nici nu știm să fim acasă în casa noastră.

Din nefericire, guvernul nostru nu are nicio inițiativă patriotică, se împiedică și el în limba natală, iar românul de rând se uită cum este dezavantajat în favoarea minorităților, de parcă nu s-au născut pe pământ românesc și nu suntem egali. Așadar, românismul e o frumoasă perioadă romantică din istoria țării, când unioniștii erau culți și își iubeau patria. Acum e desuet și penibil să ai pretenții când stâlcești limba natală, iar istoria o știi pe sărite din doi în cinci, cu goluri dureroase în memoria colectivă. O mișcare sănătoasă pentru românism nu poate fi formată din plebea incultă, din interlopi, oameni de afaceri penali și papagali ce strigă îndemnuri patriotice. Ea trebuie să se bazeze pe o elită intelectuală. Momentan ea este împrăștiată în câteva formațiuni politice sau zace în depresie în vreun colț uitat de bibliotecă. Fără elita pomenită și unitate, românismul e doar o trambulină politică pentru măscărici de ocazie, care ne vor distra amar, dar nu vor rezolva nimic, ci doar vor mai face rost de un mandat de parlamentar sau vreun avantaj material.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri. Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv. Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

4 COMENTARII

  1. Care sunt „zonele maghiarizate”? Eu nu inteleg. Autor cred ca nu stie nimic despre istoriia acestor zone. Pacat. Credeam ca sunteti o publicatie serioasa.

    • Zonele maghiarizate sunt cele în care populația majoritară este de etnie sau administrațiile locale și județene sunt conduse de reprezentanți UDMR. Vedem foarte bine eficiența acestor administrații, în general, care nu se ridică la un standard acceptabil.

  2. Elita romaneasca a existat ultima data in Transilvania in timpul dualismului cand romanii au fost atat de „asupriti” incat au putut sa-si dezvolte elita remarcabila care a reusit sa aduca la bun sfarsit intregirea natiunii romane.Cat despre asa zisele zone maghiarizate exista zone romanizate mult mai multe.

Comentariile sunt închise.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...

Start pentru construcția Institutului Inimii, proiect marca Horațiu Suciu

Datorită prof. dr. Horațiu Suciu, Târgu Mureș va beneficia...

Patrioții de pe stadion și scârba națională

Sportul reușește miracolul de a aduna poporul la un...

Meciul care a făcut istorie: România-Ucraina 3-0

Victorie de astăzi a făcut istorie pentru echipa națională...