Vești

De ce mor de trei ori mai mulți români de boli cardiovasculare față de media europeană

Toate rapoartele medicale naționale sau europene ne clasează în coada țărilor din UE și nu doar acolo (suntem și sub Republica Moldova). Sute de mii de pacienți suferă de boli cardiovasculare, dar specialiștii care să-i ajute sunt tot mai puțini. Investițiile în sănătate sunt mici și insuficiente. Spre exemplu, în țară avem doar un centru de recuperarea cardiacilor, la Covasna, iar în primăvara anului viitor urmează să fie deschis unul la Târgu Mureș. Nu de stat, cum ar fi normal, ci privat. Toate detaliile au fost prezentate pe larg ieri în cadrul Conferinţei „Mediul de afaceri în sprjinul sistemului medical”, care a fost organizată la Castelul Teleki din Dumbrăvioara de Fundaţia CardioLider şi Clubul de Afaceri NATO Mureş, în parteneriat cu Fundaţia Benedek-Teleki.

Recuperarea cardiacilor, o problemă națională

„În România există foarte puţine centre de reabilitare cardiacă, foarte puţini pacienţi cardiaci sunt trimişi la acestea, iar din aceştia, şi mai puţini participă la ele. La doar 24% din pacienţii cardiaci din România li s-a recomandat o schemă de recuperare cardiovasculară, iar din aceştia doar 14% au urmat procedurile de recuperare. Unităţile de recuperare cardiovasculară sunt foarte puţine şi nu au facilităţile necesare. Personalul lor este format din specialişti în recuperare generală, care au reţineri să se angajeze în tratamentul pacientului cardiac. Majoritatea pacienţilor din România sunt trataţi în centre de recuperare generală, care de cele mai multe ori nu beneficiază de facilităţi adecvate şi nu au personal specializat în recuperarea cardiacă. CNAS nu rambursează procedurile de reabilitare cardiacă, iar circa 120.000 pacienţi cardiaci sunt lăsaţi de izbelişte în fiecare an datorită indisponibilităţii facilităţilor de recuperare cardiovasculară”, a afirmat prof. dr. Theodora Benedek.

„În Târgu Mureş se intenţionează crearea unui centru de recuperare în boli cardiovasculare, un proiect pe care l-am sprijinit şi îl sprijină întreg colectivul nostru, pentru că este un centru de care România şi Târgu Mureş au nevoie. Din păcate, un astfel de centru nu s-a putut construi din fonduri publice, de aceea acest centru este o iniţiativă privată care este sprijinită de mediul bancar, de mediul de afaceri. Dar este o iniţiativă bine-venită, pentru că atâta timp cât Casa de Asigurări de Sănătate va deconta procedurile de recuperare cardiovasculară, va fi în beneficiul pacientului (…) Sunt prea puţine centre de recuperare în ţară în general, nu numai în domeniul bolilor cardiovasculare, în toate patologiile”, a mai declarat dr. Theodora Benedek.

Raportul european care ne pune în coada țărilor UE

Concluziile unui raport european privind situaţia bolilor cardiovasculare şi a recuperării cardiovasculare care indică faptul că rata de deces din cauză cardiovasculară este de trei ori mai mare în ţara noastră comparativ cu media europeană.

Prof.dr. Theodora Benedek a precizat că „raportul atrage atenţia asupra necesităţii elaborării unui plan de acţiuni concret în vederea prevenţiei secundare în bolile cardiovasculare în România (…) Evenimentele cardiovasculare acute şi stroke-ul reprezintă o problemă socială majoră în România. Peste un milion de români suferă de o boală cardiacă ischemică şi peste 450.000 au supravieţuit unui stroke. Împreună, cele două afecţiuni sunt responsabile de 38% din decesele din România, boala cardiacă ischemică fiind pe primul loc şi stroke-ul pe locul 2. În anul 2016, boala cardiovasculară ischemică şi stroke-ul au cauzat 550 decese la 100.000 locuitori. Circa 109.000 cazuri noi de accident coronarian acut şi 66.900 cazuri noi de stroke apar în fiecare an în România. Rata de deces de cauză cardiovasculară este de trei ori mai mare în România decât media europeană, iar rata de deces cauzată de stroke este de două ori mai mare”.

Galerie foto de la evenimentul care s-a încheiat cu o degustare de brânzeturi marca Ibănești

Array

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button