Vocea orașului

Cine a schimbat denumirea străzii Rovinari în Endre Ady

Peste o mie de persoane vor fi obligate să-și schimbe buletinul și câteva firme vor trebui să-și modifice sediul social după ce a fost schimbat numele străzii Rovinari în Endre Ady (n.r. poet și jurnalist maghiar care a murit în 1919). Un membru al grupului Ești din Târgu Mureș dacă...l-a acuzat pe primarul Soós Zoltán că a făcut-o peste noapte. Ceasul Cetății a mers pe firul poveștii, a ajuns la cel care a inițiat schimbarea și a aflat care au fost motivele.

Reacția târgmureșeanului: De unde să știm că ați făcut-o peste noapte?

Cităm exact, fără corectură, care a fost reacția unui locuitor din fosta stradă Rovinari.

”Domnule primar Șoòș dacă tot ați schimbat numele străzi Rovinari în Ady Endre nu era normal să anunțați și locatari pentru că îți trebuie o hîrtie de la primărie nu îți dă pentru că nu ai schimbat buletinul, te duci să dai examen pentru permis nu te primește că nu ai schimbat buletinul. De unde să știm noi că dumneavoastră peste noapte ați schimbat numele străzi. Și din cînd în cînd să mai faceți cîte o vizită și prin Ady că așa arată de parcă nu aparține de Tg mures să vedeți iarba de 1metru care nu a fost cosită niciodată anu ăsta”.

Prima încercare a fost în 2015

În mai 2015, consilierii locali UDMR au depus un proiect prin care doreau ca străzile să poarte și numele vechi ( pe plăcuțe) pe nu mai puțin de 30 de străzi. Toate în maghiară. Aveți în galerie capturi după hotărâre. Naționalistul de acum Claudiu Maior a fost președintele de ședință și a votat cu ambele mâini. Doar că Prefectura Mureș a atacat HCL și Tribunalul Mureș a anulat-o la un an și jumătate din momentul în care a fost luată decizia în forul local. Printre străzile ce ar fi trebuit să aibă plăcuță se afla și Rovinari, fostă Ady Endre (foto).

Inițiatorul care a făcut Ady Endre din Rovinari

În februarie 2020, în mandatul primarului Dorin Florea, consilierul local Pápai László Zsolt (POL) a inițiat schimbare numelui Rovinari în Ady Endre. Ceasul Cetății l-a întrebat de ce. ”Au fost două motive: în momentul depunerii proiectului (2019) se împlineau o sută de ani de la moartea poetului. Al doilea a ținut de o strategie politică. UDMR respingea pe bandă rulantă toate proiectele POL, indiferent despre ce era vorba. Atunci le-am dat ocazia să voteze ceva. Legat de nemulțumirea unor cetățeni, le reamintesc că vreme de 60 de ani așa s-a numit strada: Ady Endre. Schimbarea a avut loc în 1988. Apoi înlocuirea actelor de identitate se face pe cheltuiala primăriei. Doar trebuie să meargă și să solicite acest lucru”, ne-a declarat consilierul Pápai. Hotărârea poate fi lecturată/descărcată aici.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Back to top button