Dezvoltată de cercetători din SUA, o nouă terapie a reușit să repare cu succes leziunile grave ale măduvei spinării la șoareci, iar animalele și-au recăpătat capacitatea de a merge la numai patru săptămâni după o singură injecție a tratamentului, relatează Science Focus, subliniind că se urmărește testarea tratamentului pe oameni.
Cum funcționează
„Timp de decenii, aceasta a rămas o provocare majoră pentru oamenii de știință, deoarece sistemul nervos central al corpului nostru, care include creierul și măduva spinării, nu are nicio capacitate semnificativă de a se repara după o rănire sau după debutul unei boli degenerative. Când terapia este injectată, lichidul formează imediat o rețea de nanofibre care se potrivesc cu structura din jurul măduvei spinării. Dificultatea este atunci în a comunica cu celulele corpului”, a afirmat profesorul Samuel I Stupp de la Universitatea Northwestern, cel care a condus studiul.
Profesorul Stupp a mai declarat că ”inovația cheie în cercetarea noastră, care nu a mai fost făcută până acum, este să controlăm mișcarea colectivă a mai mult de 100.000 de molecule din nanofibrele noastre. Făcând moleculele să se miște, să danseze sau chiar să sară temporar din aceste structuri, cunoscute sub numele de polimeri supramoleculari, ele sunt capabile să se conecteze mai eficient cu receptorii”.