Cei mai mulți români încasează circa 2000 de lei lunar, ceea ce înseamnă rotunjit 5000 de euro anual. Un bugetar din Târgu Mureș a reușit performanța să aibă venituri într-un an cât ar câștiga românul normal în 34 de ani: 170.000 de euro, tot rotunjit. Echivalat în moneda națională: peste 820.000 de lei. Bani de la stat pentru muncă în mai multe locuri în același timp.
Rector, medic, senator, autor și alte funcții
Leonard Azamfirei are 54 de ani, iar acum se află la al treilea mandat ca rector și primul ca senator PSD (n.r. în acest an i s-au returnat de la partid 133.000 de lei, banii cheltuiți în campania electorală). Încasările sale cresc anual cu procente serioase. Are mai multe funcții, dar principalele sunt de rector la UMFST George Palade Târgu Mureș, medic și senator. În 2019, Azamfirei a încasat 461.000 de lei. În 2020, în plină pandemie, veniturile sale au urcat la 636.000 de lei. Anul acesta cu salariile de senator pentru noiembrie și decembrie va sări de 820.000 de lei. Toate datele sunt publice pe site-ul Senatului și al UMFST. În ultima declarație de avere, din iunie anul curent, lipsesc doar lefurile de senator, care înseamnă 11.000 de lei ca medie lunară. În mână. Dacă este și șef de grupuri sau de comisii, atunci suma urcă, dar indemnizația nu este publică încă.
Topul universitarilor se schimbă
Site-ul Strict secret a realizat un top al lefurilor universitarilor din România, dar a luat în calcul doar sumele încasate pe 2019. Pe un loc fruntaș, Leonard Azamfirei s-a aflat cu 461.000 de lei pe poziția a patra. Prima era ocupată de Ioan Liviu Mitrea, director la Școala Doctorală de Medicină Veterinară din cadrul Universității de Științe Agronomice și Medicină Veterinară din București, care atunci ar fi încasat 832.000 (n.r. în declarația soției sale, Carmen, în 2019 a scris că este vorba de 143.000 de lei). În acest an, pozițiile în funcție de venituri se vor schimba, pentru că rectorul UMFST va urca pe locul doi cel puțin. Cum a reușit acest lucru este trecut în declarațiile de avere. Cu două excepții privind drepturile de autor nesemnificative și o conferință din Australia, unde a primit 2000 de euro, toți banii lui Azamfirei vin de la stat.
Șase funcții în același timp
Ca orice muritor care lucrează opt ore zilnic, Leonard Azamfirei reușește într-o zi să fie rector la UMFST, medic primar ATI la Spitalul Clinic Județean de Urgență Mureș, vicepreședinte la Colegiul Mediclor Mureș, senator, președinte la Societatea Română pentru Simularea Aplicată în Medicină, președinte la Fundația Română de ATI (FRATI) și membru în două asociații profesionale.
Veniturile familiei Azamfirei se rotunjesc și cu cei peste 50.000 de euro pe care-i aduce anual soția, Gabriela, care este acționar la o firmă împreună cu fiul rectorului, Răzvan. Este vorba de Algo Medical SRL, un laborator de analize înființat în 2001, care reușește de doi ani să aibă o cifră de afaceri de peste 470.000 de lei fără niciun angajat.
În continuare, aveți capturi după declarațiile de avere din 2020 și 2021, cu salarii, conturi, bunuri mobile, activitatea firmei soției și topul universitarilor, unde se regăsesc mulți dintre profesorii de la UMFST.