M-am întâlnit cu portarul de la clădirea din Piața Victoriei și-am negociat cu el ca primarul să schimbe băncile oribile din Parcul Trandafirilor, așa ar putea fi repovestită întâmplarea fără sens în care patru parlamentari români s-au văzut cu ambasadorul Rusiei. Mai exact, Diana Șoșoacă, Dumitru Coarnă, Mihai Lasca și Francisc Tobă s-au întâlnit cu Valeri Kuzmin, căruia i-au prezentat o propunere de mediere între Rusia și Ucraina – demers denumit „Pacea de la București”, insistând pe următorul aspect: „neutralitatea” țării noastre față de războiul din Ucraina.
Cei patru imbecili nu aveau nicio calitate din partea statului român și nici ambasadorul vreo putere să semneze un acord. Mai mult, România nu se află în război cu Rusia și nici nu puteau cei cinci să modifice vreun milimetru din demersul nebunesc al lui Putin în Ucraina. Singurul parlamentar care reprezenta un partid era Coarnă, care a fost exclus din PSD pentru aventura de la ambasadă. Dar toți patru au riscat să fie acuzați de trădare, așa cum prevede legea.
Articolul 394 din Codul Penal punctează ce înseamnă trădare: „Fapta cetățeanului român de a intra în legătură cu o putere sau cu o organizație străină ori cu agenți ai acestora, în scopul de a suprima sau știrbi unitatea și indivizibilitatea, suveranitatea sau independența statului, prin:
a) provocare de război contra țării sau de înlesnire a ocupației militare străine;
b) subminare economică, politică sau a capacității de apărare a statului;
c) aservire față de o putere sau organizație străină;
d) ajutarea unei puteri sau organizații străine pentru desfășurarea unei activități ostile împotriva securității naționale, se pedepsește cu închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea exercitării unor drepturi”. E cu atât mai periculoasă întâlnirea de la ambasadă cu cât doi dintre parlamentari ar fi putut avea acces la informații legate de siguranța națională, fiind în comisii parlamentare legate de acest aspect, iar noi nu știm exact ce s-a discutat la ambasadă. Acum, aventura imbecililor trebuie să fie anchetată de DIICOT și Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție, iar procurorii să verifice dacă parlamentarii au comis trădare sau nu. Și dacă da, să li se facă dosare penale. Partea bună este că nimeni din Casa Poporului nu le va lua apărarea ca-n cazuri celebre în care parlamentarii puterii au respins cererile procurorilor de cercetare și arestare.
Dacă întâlnirea ar fi avut loc pe 1 aprilie, am fi putut considera că este o farsă în care a picat în plasă ambasadorul. Așa cum mulți au mușcat păcăleala privind demiterea șefului Poliției Locale din Târgu Mureș, una care a agitat doar subalternii, pentru că el și conducerea municipalității știau că nu e reală. Din păcate, parlamentarii n-au făcut nicio glumă, ci au comis un act de trădare. O misiune periculoasă care mă face să mă tem de reacția acestora când președintele Ucrainei va vorbi luni în Parlamentul României. Ei sunt în stare să facă un circ care va înconjura globul, iar toată lumea va fi șocată de prostia și nesimțirea lor. Din nefericire, toți vom fi asociația cu caraghioșii din poveste.