Opinia Cititorului

Cazul magicianului amendat la Târgu Mureș

Târgu Mureșul e din nou celebru. De această dată, un spectacol de magie pare că ne-a adus în presa națională. Ca de obicei, adevărul este însă mult mai complex și în acest caz. Pentru a înțelege mai bine cum în mârșăviile financiare sunt băgate inclusiv instituții ale statului, citiți mai departe acest articol.
Pe scurt, un iluzionist venit de aiurea a organizat un spectacol la Palatul Culturii, loc în care s-a adunat multă lume, mai ales copii și însoțitori. Atât de mulți amatori de iluzii au fost, încât s-a depășit cu mult numărul de oameni prevăzut de lege în spațiul respectiv, în condiții de pandemie. Organizatorul a fost amendat pentru că nu a respectat regulile și cu asta basta. Haideți însă să vedem și dedesubturile acestei afaceri, ceea ce ne va dezvălui cât de perfid a ajuns sistemul mureșean de educație. I-am putea mai degrabă spune de noneducație, în ciuda „rezultatelor excepționale la învățătură” pe care le vor trâmbița imediat diverși apărători interesați, ignorând că aceste rezultate, atunci când sunt meritate și nu obținute prin tot felul de „conjuncturi favorabile” (de genul concursurilor și olimpiadelor măsluite), le aparțin de cele mai multe ori strict elevilor excepționali, părinților și meditatorilor din privat.
Reclama în școli
Pentru a-și asigura numărul mare de plătitori de bilete, magicianul a colindat școlile gimnaziale din oraș, împărțind invitații, care cică asigurau reducerea costului biletului (păcăleala de marketing clasică), și promițând copiilor șampanie, ciocolată și baghete magice. Când pe invitații mai scrie și „Copilul tău este un geniu” (folosind perfid, în scop comercial, titlul unei cărți celebre la noi, cea a „antrenorului de genii”), este sigur că micuții le vor cere insistent părinților și bunicilor să-i ducă la asemenea grozăvie. Necazul e că realitățile sociale și familiale din România momentului sunt departe de a asigura condiții egale copiilor. Unii au situații familiale și financiare care le permit să participe la astfel de evenimente, dar cei mai mulți nu.
Publicitate fără limite
Prin urmare, mediatizarea de business-uri în mediul școlar devine sursă de frustrări majore, de complexe de inferioritate/superioritate, ceea ce le afectează numaidecât parcursul formării și echilibrul psihic. Acestea sunt însă aspecte care nu-i interesează pe cei care permit să mișune prin școli, pentru a-și face reclamă, diverșilor furnizori de servicii pe bani. Vorbim aici de inspectoratele școlare și de directorii de instituții de învățământ, pentru că numai cu acordurile lor astfel de promovări de produse comerciale sunt posibile. Astfel a ajuns d-l magician să umple de două ori în aceeași zi sala de la Palatul Culturii: exploatând dorințe inocente și neglijența celor care i-au permis reclama în școli. E vorba de neglijență deoarece inspectorii și directorii atenți la nevoile reale nu și-ar expune elevii la traume emoționale și ar face înainte de toate minime verificări cu privire la „produsele educaționale” furnizate și la furnizor. Dacă ar fi făcut, ar fi constatat că ceea ce primează este afacerea, nu educația, ar fi văzut că nu există garanții că vor primi copiii ce li se promite, că bagheta magică e o bucățică dintr-un tub de conductori electrici și că site-urile de pe invitații sunt inactive.
Nu miră deci că tura a doua de elevi spectatori nu au mai primit decât tubulețul, nu și promisele șampanie și ciocolată. Sigur, acum e în vizor doar cazul magicianului, care e doar o părticică din întreg: fotografi, reprezentanți ai unor edituri dubioase, ai diverselor circuri ș.a.m.d. După cum se vede, când nivelul profesional al inspectorilor școlari și al directorilor este unul precar, lecțiile sau cursurile de formare școlară se transformă în acte de magie financiară.

Urmariți Ceasul Cetății si pe Google News

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, dă-ne un like

👇

Back to top button