back to top
RON - Română (nou) leu
EUR
4,97
USD
4,50
GBP
5,90
20.3 C
Târgu Mureș
RON - Română (nou) leu
EUR
4,97
USD
4,50
GBP
5,90
20.3 C
Târgu Mureș
spot_img
Prim-planCazul Curtea bavareză sau cum îți poți teroriza vecinii legal

Cazul Curtea bavareză sau cum îți poți teroriza vecinii legal

Data:

Luați un lighean cu apă rece, băgați picioarele și apoi citiți, pentru că se presupune că apa rece vă face organismul mai eficient. Sperăm și creierul, dar mai ales mintea întortocheată a legiuitorilor care se contrazic în stufărișul normelor. Cazul concret este despre Pensiunea Curtea Bavareză, care s-a extins de cinci luni în curte printr-o terasă cu nume sofisticat: Savor Garden Lounge. Problema e că există două familii gard în gard, care sunt obligate să asculte muzică, gălăgia firească a clienților, mașinăriile barului și uneori să participe involuntar la petrecerile după 22.00. Ora la care ar trebui să fie liniște, potrivit programului.

Epopeea prescurtată a unei drame gălăgioase

Stradă Cuza Vodă este una liniștită și doar traficul infernal la ore de vârf te scoate din pepeni. Asta până în aprilie, când noii proprietari ai Pensiunii Curtea Bavareză au dat târcoale vecinilor cu care se află gard în gard pentru a le transmite că urmeză să deschidă o terasă. Familiile Enescu-Vita și Ruja le-au mulțumit pentru informație și le-au comunicat celor de la firmă că nu vor fi niciodată de acord. Din nefericire, legislația permite ridicarea unei terase sezoniere fără acordul vecinilor. Și de aici a început scandalul. În surdină inițial.

Poliția Locală pe post de consilier al unei firme private

Pe 20 aprilie, bavarezii s-au apucat de amenjat terasa, fără nicio autorizație. Vecinii au anunțat Primăria Târgu Mureș și Poliția Locală, iar ultima instituție a răspuns pe 10 mai că acuzații au fost consiliați să depună actele de autorizare. Exact așa scrie șeful Poliției Locale Târgu Mureș, Raul Dacian Matiș: ”în urma controalelor repetate, s-a constatat faptul că în curtea insituției se află în curs de amenajare o terasă de alimentație publică. Administratorul a fost consiliat să depună actele în vederea obținerii autorizației…’. Nicio amendă, ci doar consiliere.

De bucuria ajutorului nesperat din partea autorităților, pe 13 mai, acționarii firmei (avocatul Vlad Victor Lăcătușu și Ioan Adrian Onișor) și prietenii au încins o petrecere de zile mari pe terasa deja ridicată înainte cu 5 zile să primească autorizația, iar show-ul a fost atât de zgomotos încât familia Ruja (formată din cinci persoane) a trebuit să plece să doarmă în altă parte, părăsindu-și casa care se află lipită de pensiune.

Cu ajutorul acestei consilieri, Ioan Onișor (administratorul societății Horeca Hospitality Group SRL, care se ocupă și de pensiune) și-a pus în sertar autorizația de funcționare pentru terasa provizorie în 18 mai. Serviciul Urbanism a dat undă verde pentru mobilierul adus, iar Serviciul Autorizări a spus că e ok. Ambele direcții ale municipalității au fost de acord ca niște oameni nevinovați să asculte muzică în timpul programului 7.00-22.00. Motivele celor două servicii: așa zice legea. Nu se cere acordul vecinilor decât pentru schimbarea destinației sau construcție. La fel ca oamenii primăriei, administratorul susține că el respectă legea. Dacă e bună sau proastă, asta nu e treaba lui.

Înapoi în timp: construcție fără acordul vecinilor

Până în 2004, în locul unde se află Curtea Bavareză a fost pe rând: casă de locuit, magazin de saltele și sală de sport, unde aproape prima doamnă a orașului (n.r. vom reveni asupra personajului, că legăturile sunt mult mai adânci) se ocupa de antrenarea doamnelor. În acel an fatidic pentru vecini, proprietarul s-a gândit că o pensiune ar face mai mulți bani. Una elegantă, cu circuit închis și restaurant pentru micul dejun. Legea prevedea și atunci că este nevoie de acordul vecinilor. Doamna Ruja a fost înțelegătoare și și-a dat acordul, mai ales că micul dejun urma să fie servit la două numere distanță (70, nu 68 unde era pensiunea, clădire dărâmată între timp). Familia Vita-Enescu n-a fost de acord. Și aici ar fi trebuit să se termine povestea, pentru că fără acordul ei nu trebuia ca arhitectul-șef să dea autorizația. Au fost făcute lucrări, dar nu chiar așa serioase, pentru că patronul n-a vrut să risipească bani pentru că vecinii i-ar fi auzit clienții din restaurant când se distrează. Blânzi, vecinii direcți (familia Ruja) au înghițit gălușca. Până în acest an. În acest an s-a deschis terasa care terorizează audio și vizual (atunci când clienții se urcă pe gard) două familii.

Trei amenzi la 19 sesizări după orele 22.00

O nuvelă ar cuprinde mai bine seria întâmplărilor, dar încercăm să scurtăm dezvăluirea. La o zi după ce a primit autorizația, 19 mai, acționarii sereleului au încins amosfera cu trei zile la rând de petreceri și voie bună. Poliția Locală a fost solicitată de vecini, iar angajații terasei n-au găsit sertarul în care era ascunsă autorizația. Nicio amendă în trei zile de banchet. Mai mult, timp de o lună, familiile Ruja și Vita-Enescu au sunat la 112, iar polițiștii locali trimiși au constatat că totul e liniștit. Gălăgia, parcarea mașinilor cu număr de Mureș (clienți ai pensiunii, au justificat agenții) și depășirea orei 22.00 n-au însemnat mare lucru, mai ales dacă Poliția Locală a fost consilierul pro-bono al celor care dețin terasa (fotografia este o captură după un film cu activitatea terasei din 28 iulie după orele 23.00).

De 19 ori au sunat la 112 cele două familii după ora 22.00, iar în total de 26 de ori. Polițiștii locali și cei municipali au dat trei amenzi. La un moment dat, un polițist local i-a avertizat pe reclamanți să nu mai abuzeze de 112 că-i amendează. Totul este scris, iar dosarul cu plângeri a fost împărțit cu generozitate mai multor autorități.

Cu toate că au fost solicitați de zeci de ori, polițiștii locali n-au văzut barul care a fost construit în zona terasei, gard în gard cu familia Ruja, care aude de la expresor la tot felul de zgomote. Pentru acel bar nu există autorizație. Deci, este ridicat ilegal, așa cum ni s-a explicat de un expert. Pe de altă parte, administratorul spune că este un bar demontabil și că nu avea nevoie de autorizație (n.r. desigur, Onișor nu este expert în construcții și nici polițist local.) Doar că în această situație există două decizii ale poliției consiliere: amendează și propune prin instanță dărâmarea lui sau intrarea în legalitate, prin obținerea autorizației. Aici apare problema de care nu pot scăpa patronii Casei Bavareze: pentru construcție într-o zonă protejată (cu monumente istorice) au nevoie de acordul de la Culte și aprobarea vecinilor. Nu știm cum va reacționa indulgenta conducere a Poliției Locale, dar este sigur că vecinii nu vor fi de acord.

DSP a spus: stop joc! Și patronii terasei n-au înțeles

După zeci de sesizări telefonice și nenumărate reclamații, familia Ruja a ajuns cu jalba-n proțap la Direcția de Sănătate Publică Mureș. S-a întâmplat la mijlocul lui august, iar pe 21 septembrie reclamanții au primit o veste bună: activitatea terasei a fost închisă pentru că așa zice articolul 5 din ordinului 119/2014 al Ministerului Sănătății. Mai exact, că nu există distanță de 15 metri între terasă și vecini. Lucru evident. Mai mult, DSP a stabilit termenul de conformare: imediat și permanent.

Administratorul terasei ne-a spus că va contesta, la fel ca orice altă decizie a unei instituții care-l forțează să renunțe la văcuța din care poate mulge direct cașcaval. Doar că n-a înțeles foarte clar ce vrea DSP de la el. Instituția urmează să trimită iar controale, pentru că a fost informată de către Ceasul Cetății că dispoziția sa a fost ignorată, iar activitatea se desfășoară normal. Așa cum se observă în imaginea surprinsă ieri, în timp ce discutam cu administratorul și managerul terasei.

Alo, vine Miliția! Pardon, Poliția!

Pentru că familiile reclamante au observat că polițiștii locali sunt ineficienți și îngăduitori când se încalcă legea, sesizările au fost făcute către Poliția Municipiului Târgu Mureș (aici se discuta despre decizia DSP între familia Ruja și polițiști). Și efectul intervențiilor urmează să apară: suspedarea activității pentru 10 zile. Motivul: au fost trei amenzi date, iar de aici se poate ajunge de la suspendarea până la anularea autorizației de funcționare. Poluarea fonică și după orele 22.00 au fost principalele motive, plus găsirea clienților la mese după terminarea programului. Administratorul Onișor a încercat să ne convingă că nu avea cum să-i dea afară pe clienți la 10 trecute fix. Nici la 23 și, nici după 24, din ce observăm în sesizările de la 112. Voi contesta și voi reacționa pe măsură, că și vecinii s-au urcat pe gard, ne-au filmat și uneori au strigat la clienții noștri, ne-a spus administratorul.

Cele două familii au recunoscut că au fotografiat și filmat peste gard, pentru a avea dovezi că este încălcată legea la ore nepermise. Permise însă de multe ori de poliștii locali cu șeful lor în frunte. Ca o glumă finală: la sesizarea de pe 1 iunie, când se petrecea în draci, Poliția Locală a răspuns că se pune pavaj și de aceea este gălăgie la 19.00, cu toate că terasa a publicat filme și poze de la eveniment.

Epopeea nu se termină aici. Vom reveni când vom avea noutăți, pentru că este un caz singular în care legea este mototolită și aruncată la baie. Vă reamintim că la fel am scris despre terasa restaurantului La Teo, unde lipsa de fermitate a polițiștilor locali a lăsat ca o construcție ilegală să fie ridicată și să funcționeze și-n zilele noastre, la doi ani de când am scris prima oară.

Urmărește-ne pe Google News

CeasulCetatii.ro este un proiect de jurnalism care își păstrează independența față de orice influență politică, ideologică sau comercială.

Dacă doriți să susțineți jurnalismul independent, puteți contribui cu donații către CeasulCetatii.ro aici.

De ce să ne susții?

Susținerea jurnalismului independent: Donând la CeasulCetatii.ro contribuiți direct la menținerea unei surse de informare neafiliate politic sau comercial. Acest lucru asigură că informațiile sunt prezentate obiectiv și fără influențe externe.

 

 

 

Tiberiu Lovin
Tiberiu Lovinhttp://ceasulcetatii.ro/
În 2007, Lovin s-a orientat către presa online, unde a dezvoltat blogul Reporter Virtual, transformat în site și la final în portal, după care l-a vândut unui grup de investitori. A fost primul site dedicat presei cu un succes constant și cu numeroși cititori, cu un vârf de aproape 100.000 de unici zilnic. În 2009 a renunțat la presa scrisă, iar de atunci a realizat mai multe site-uri de știri.Ultimul fiind Ceasul Cetății, după mutarea sa peste noapte din București la Târgu Mureș, în căutarea unei tihne imposibile în capitală. În paralel a înventat emisiunea La tablă, una de dezbateri ce are loc la cea mai importantă televiziune din oraș: M9 tv.Visul său rămâne să-și găsească răgazul de a scrie cărți.

Distribuie:

Populare

Recomandari
Related

Acțiunea Clientul. Pizzeria care-și ceartă clienții

Astăzi are loc inaugurarea rubricii Acțiunea Clientul, una unde...

Dobre și Togănel deschid listele parlamentare

După zvonuri ațâțate de publicația Punctul că Dorin Florea...

VIDEO. Flagrant când primarul Soos abuzează o bătrână

Desigur este vorba doar despre un abuz fizic la...

Spectacol caritabil pentru salvarea vieții unui jurnalist

De ceva vreme, jurnalistul Ioan Ceaușescu se luptă pentru...